RECENSIE: Rudder - Matorning

Rudder – Matorning
2010-09-03 New York spuwt alweer muzikale genialiteit in onze richting, ditmaal onder de naam Rudder. Rudder betekent zoveel als “roer” en als we de tweede plaat van deze vier uitmuntende muzikanten beluisteren, merken we dat ze het roer ook stevig in handen nemen.

Hun tweede album heeft als titel Matorning meegekregen en biedt ons een rijk gamma aan experimentele jazz aan. Onder leiding van saxofonist Chris Cheek nemen de heren ons mee op een wonderlijke instrumentale jazzy trip met elementen uit de funk, de prog-rock en de electronica. Dat dit viertal heerlijk kan jammen horen we in het eerste nummer ‘3H club’, dat aanvankelijk doet vermoeden dat Rudder het moet hebben van eclectische improvisaties. Na ettelijke luisterbeurten komt de gelaagdheid van het album echter pas waarlijk tot zijn recht, en merken we dat deze vier muzikanten weldegelijk de kracht bezitten om perfecte arrangementen af te leveren. Drummer Keith Carlock geeft het geheel een groovy, funky touch, die je in nummers als ‘Jackass Surcharge’ en ‘Lucky Beard’ de cool cat van dienst doet wanen, op zoek naar een ongure jazzclub in donkere stegen. ‘Lucy’ slaat dan weer een heel andere weg in en neemt ons mee in een mellow melodrama om u tegen te zeggen. De sax klinkt nu eens zoetgevooisd, dan weer ruig en heftig. In ‘One Note Mosh’ horen we door toedoen van de Hammond, die toetsenist Henry Hey bespeelt, in de verte Emerson, Lake and Palmer weerklinken. Dat ze prog-rock kunnen spelen waarbij de gitaar vervangen wordt door een saxofoon mag enigszins verbazen, maar op het titelloze bonusnummer gaan ze nog een stapje verder door het roer compleet om te gooien en even sublieme post-rock te spelen. Waar een climax bij post-rock vaak wordt teweeggebracht door de distortion en de feedback van de gitaar, is het hier opnieuw de saxofoon die je mond doet openvallen. Vergaten we nog te zeggen dat ook bassist Tim Lefebvre de pannen van het dak speelt op deze plaat? Misschien komt dit wel door het feit dat er enorm veel goeds over dit album te vertellen valt.

Uiteraard kunnen we niemand dwingen Matorning te beluisteren, maar deze keer willen we toch ons uiterste best doen om iedereen zo goed en zo kwaad mogelijk aan te sporen eens een poging te wagen. Rudder biedt pure klasse, die iedere ware muziekliefhebber ongetwijfeld kan bekoren.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Rudder Label:Care Music
Ernst Jansz - Dromen van Johanna

Ernst Jansz - Dromen van Johanna Ernst Jansz , de zanger van Doe Maar, voelde zich al lange tijd geïnspireerd...

The Suburbs – Arcade Fire

Arcade Fire - The Suburbs Eens in de zoveel tijd verschijnt er een album dat zo overrompelend is, dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT