RECENSIE: Diggy Dex - Lange Nachten Korte Dagen

[Diggy Dex] – [Lange Nachten, Korte Dagen]
2010-11-01 Met zijn tweede cd Mayonaise Voor De Ziel uit 2008 had Diggy Dex me totaal overdonderd. Na deze cd volgde in de zomer van 2009 de monsterhit: 'Slaap Lekker (Fantastig Toch)' en toen bleef het even stil. Daar waar menig artiest er na zo’n hit meteen een album uitgeperst had wachtte de meest exclusieve Jansen van het land tot hij genoeg kwaliteit had om met een album te komen wat volledig naar zijn zin was. Op de eerste hit met Eva de Roovere volgde daarom een hit met Anna Drijver getiteld: 'Wat Doe Je Dapper', daarna verscheen: 'Vandaag' en pasgeleden is ook nog het nummer 'Links, Rechts' met Wudstick, Skiggy Rapz en Big 2 verschenen. Al deze hits staan op zijn derde album Lange Nachten, Korte dagen.

In de titelsong, overigens ook gelijk het eerste nummer van de cd, zegt Diggy Dex in het refrein "Elke tijd een nieuwe fase”, en dat is wat deze cd is. Rappers worden volwassen. Werd de hoes van Mayonaise Voor De Ziel nog gesierd door een mooi decolleté, de hoes van Lange Nachten, Korte dagen ziet er uit als een luxe, oud fotoalbum waarin we een blik mogen werpen in het leven van rapper Diggy Dex. Dat leven is er een van lange nachten waarin opgetreden wordt en korte dagen waarin ook nog veel werk verzet wordt in de studio. Daarnaast is Koen Jansen in het afgelopen jaar vader geworden, iets wat ook zijn invloed heeft gehad in de keuze van de titel. In 'Zeg Me Later' rapt hij over de ervaring van het vader worden en spreek hij de hoop uit dat zijn zoontje later trots op hem is. Dat klinkt misschien wat week, maar de fans van hiphop bangers worden gelukkig niet genegeerd. 'Dat Is Mijn Naam' en 'Links, Rechts' knallen echt keihard van de plaat af. Samen met I-Repeat (Beef) heeft hij wat mij betreft ook nog eens de zomerhit voor 2011 te pakken met het nummer 'Waar De Zon Ons Heen Brengt'. Diggy is een vakman, hij is het concept rapper ontstegen en blijkt een veelzijdig muzikant. Rap is volwassen geworden en hij draagt daarin zijn steentje bij. Op de basis van hiphop weet hij een ontzettend veelzijdig album te bouwen. Ogenschijnlijk uit de losse pols maakt hij nummers met luchtige teksten, maar hij schuwt ook niet om zijn leven bloot te leggen. Door de veelzijdigheid van zowel de stijl als het inhoudelijke niveau van de nummers blijft de plaat een lekker album wat bol staat van het plezier in het leven, plezier in het groeien naar nieuwe fases en vooral veel plezier in het maken van muziek.

Met zijn mengsel van hits, hiphop, feestnummers en diepgang zou dit album voor de algemene acceptatie van hiphop in Nederland wel eens hetzelfde kunnen betekenen als wat Binnenlandse Funk van Extince betekende voor de ontwikkeling van de nederhop. En als Koen Jansen thuis net zo sympathiek is als op plaat, dan kan zijn zoon trots op hem zijn. Dit was de plaat waar ik naar uitkeek, deze ga ik nog vaak draaien en hieraan ga ik nog veel plezier beleven.


Eerdere recensies van Diggy Dex:
- 14-10-2008: Mayonaise voor de Ziel
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Diggy Dex Label:Rodeo Media
Ten Seconds Epic - Hometown

Ten Second Epic - Hometown Ten Second Epic is een vijfkoppige rockband uit Canada. De band is in 2002...

Paul Potts- Cinema Paradiso

Paul Potts - Cinema Paradiso Kijk eens in je adresbalk. Recensie-id 4012 is dit alweer en je leest nu de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT