RECENSIE: Kayleigh Leith - Miles Away

Kayleigh Leith – Miles Away
2011-11-17 Kayleigh Leith is nu niet bepaald een naam die je verwacht onder een Nederlandse productie. Toch wordt haar pop/countrymuziek in het Brabantse Raamsdonk geschreven, met het debuutalbum Miles Away als logisch gevolg.
Toch moeten we even wat omstandigheden schetsen. Leith is namelijk geen Nederlandse, maar een Amerikaanse. De jongedame komt uit Pittsburgh in de staat Pennsylvania. Daar was ze op muzikaal gebied ook al lekker aan de weg aan het timmeren, maar Leith werd verliefd. En vertrok om die reden naar Nederland.

Dat maakte echter geen einde aan haar muzikale aspiraties en ondanks dat er veel tijd in een baantje ging zitten, werd er volop getimmerd aan een album. Op die plaat, Miles Away dus, is te horen dat Leith er goed aan heeft gedaan om de hoop op een carrière in de muziek niet definitief in de koelkast te plaatsen. Tien prima liedjes vormen een alleraardigst debuut voor de dame.

Op Miles Away horen we vooral popliedjes met een flinke vleug country erdoor. Ook horen we oprechte emotie: de albumtitel en een aanzienlijk deel van de songs verwijst naar het verlaten van haar huis en haard en dat weet Leith op mooie wijze een plekje te geven. Tegelijk wordt het album mede daardoor ook wel heel zoetsappig; het ligt er soms wel erg dik bovenop zoals bijvoorbeeld in de titelsong.

De liedjes an sich zijn vrijwel stuk voor stuk best aardig, al moeten we ook niet te enthousiast worden. De muzikale begeleiding staat in dienst van de zangeres, zonder dat de begeleidingsband de ruimte wordt ontnomen om goede muziek te produceren. ‘Little Miss Perfect’ is een typerend nummer voor de sound van Leith: met country doorspekte vrolijke pop. Soms uptempo, soms juist kalm. Maar vreemd genoeg missen de meeste nummers ook wat. Dat is gedeeltelijk diepte: de liedjes zijn wat vlak en makkelijk.

Anderzijds is het ook Leith zelf die niet het volle uit de nummers weet te halen. Doordat ze soms een wat erg zoet stemmetje opzet, ontbreekt het aan overtuigingskrant. Dat is jammer, want op sommige momenten is er wel degelijk een interessant rauw randje te horen in haar strot en daar mag ze meer mee doen.
Al met al is Miles Away een leuk debuut, niets meer en niets minder. Er zit absoluut potentie in de Amerikaans-Nederlandse en haar band, maar er mag nog wel wat meer gedaan worden met die potentie.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Kayleigh Leith Label:Zwaardvis Music
The Answer - Revival

The Answer - RevivalEr zijn van die bandjes en daar hoor je zo nu en dan wel eens van. Van die...

Orphaned Land - The Road To Or-Shalem

Orphaned Land - The Road to OR-Shalem De lang gekoesterde droom van het uit Israël afkomstige Orphaned Land komt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT