RECENSIE: Dirk Stelder Band - Op Weg Terug

2012-03-15 Dirk Stelder is geen nieuweling in de Nederlandse popscene. In de jaren ’70 was hij al actief met de band Tenderfoot, en stond hij aan de wieg van wat later De Dijk zou worden.
In de jaren ’80 bleef hij als songwriter actief in de Engelstalige formatie Fandango. In de jaren ’90 ging hij over naar de Nederlandstalige popmuziek, met sterke invloeden ui t de blues en roots-hoek.

En nu, in 2012, is er dan een nieuw schijfje uitgekomen van de man. Bij beluistering vallen gelijk twee dingen op; je zit naar topmuzikanten met een oprechte liefde voor muziek te luisteren, maar helaas worden de (overigens erg sterke) teksten vrij nonchalant gezongen en zijn ze hier en daar vrijwel niet te verstaan.

Het album komt ook vrij gedateerd over. Dat is in veel gevallen niet erg, maar soms lijkt het of je naar een bluesrock album uit de jaren ’90 luistert en dat zal niet de bedoeling zijn geweest dunkt me.
De arrangementen zijn dan juist wel weer stijlvol en de teksten zijn hier en daar pure poëzie; zo begint het album met de regels: ”Alle wakers en dromers. Iedereen die in de nacht verdwijnt. Alle bakens en torens, wijzen de weg naar waar je niet moet zijn.”

Gaandeweg kom je als luisteraar meer van deze mooie vondsten tegen. Het blijkt een behoorlijke meerwaarde te geven als je het tekstboekje erbij pakt om mee te lezen. Vooral het nummer ‘Vreemd Land’ is een tekstueel pareltje. Alle nummers samen vormen, vooral qua tekst, een geheel.

Kortom; de teksten en muziek zijn van bovengemiddeld niveau, maar helaas beklijven de songs niet genoeg om je een klein uur te blijven boeien. Op Weg Terug heeft zeker zijn momenten, maar die zijn mijns inziens te spaarzaam om de plaat naar een voldoende te trekken.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Dirk Stelder Band Label:Eigen Beheer
Cover Infernal Overdrive - Last Rays of the Dying Sun

Infernal Overdrive - Last Rays of the Dying SunDe hardrock van de jaren 70 en 80 leeft weer door nieuwe bands als Wolfmother...

Cover The Dirt Daubers - Wake Up, Sinners

The Dirt Daubers - Wake Up, Sinners Colonel J.D. Wilkes heeft vele bands voorzien van zijn mondharmonica klanken....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT