RECENSIE: High On Fire - De Vermis Mysteriis

Cover High On Fire - De Vermis Mysteriis
2012-07-03 De kudde buffels is weer gearriveerd. Na het iets minder ontvangen Snakes For The Divine uit 2010 razen Matt Pike en z'n mannen met De Vermis Mysteriis weer als een stel waanzinnigen over de luisteraar heen.

Bij openingsnummer 'Serums Of Liao' denk je aanvankelijk nog aan ‘Painkiller’ van Judas Priest, maar het gaat daarna in de hoogste versnelling, waarbij Pike als altijd weer klinkt als een speedy versie van Motorhead's Lemmy. Eerste single 'Fertile Green' begint al imponerend met tribal drums, maar wat daarna volgt doet er nog een schepje bovenop. Net of Pike alle kritiek op de vorige plaat (iets te tam) gebruikt heeft voor dit album. Wat een agressie!

'Madness Of An Architect' is dan weer meer sludge/doom en zeer dreigend met z'n loodzware riffs en rollende drums. Het instrumentaaltje 'Samsara' zorgt hierna even voor de broodnodige adempauze want het hieropvolgende 'Spiritual Rights' verbreekt weer de snelheidsrecords en nodigt uit om hard “the aces of spades..the ace of spades” mee te brullen.

'King Of Days' doet het tempo weer drastisch dalen; het is een episch, slepend nummer met een uit alle macht brullende Pike. Het titelnummer klapt er vervolgens daarna weer genadeloos op.

High On Fire neemt met deze plaat weer enigzins revanche, maar haalt helaas niet het niveau van bijvoorbeeld het machtige Death Is This Communion uit 2007. Dat halve puntje minder zit hem vooral in het feit dat het beukwerk ditmaal iets minder in dienst staat van goede composities dan op de oudere albums. De timing is echter perfect, want ook Pike's oude band Sleep staat weer in de belangstelling door de re-issue van de stoner classic Dope Smoker. Kun je ze gelijk beiden meepikken!
Recensent:Mark Michels Artiest:High On Fire Label:Century Media
Cover Paradise Lost - Tragic Idol

Paradise Lost - Tragic IdolNormaal gesproken is een Paradise Lost release al een feestje op zich, maar...

Cover Tindersticks - The Something Rain

Tindersticks - The Something Rain Ik weet het nog goed: in 2001 speelden zowel Tindersticks als Tool, als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT