RECENSIE: Dinosaur Jr. - I Bet On Sky

Cover Dinosaur Jr - I Bet on Sky
2012-10-08 Amerikaanse fuzzrockband Dinosaur Jr. is toe aan het tiende studioalbum sinds 1984. I Bet On Sky is het zesde album in de originele bezetting. Het is een bekend verhaal: na de drie eerste platen werd bassist Lou Barlow in 1989 uit de band gezet en ging zanger/gitarist J Mascis samen met drummer Murph en een nieuwe bassist verder. Vervolgens werd in 1997 een punt achter Dinosaur Jr. gezet, maar acht jaar later kwam er een reünie met de originele bezetting en inmiddels zijn we weer drie platen verder.

Barlow en Mascis zijn ouder en wijzer geworden. Wat milder ook, misschien als persoon, maar zeker ook als muzikant. Zo bracht J Mascis vorig jaar nog een gevoelige, akoestische plaat uit. Van ruzie is geen sprake meer. I Bet On Sky is het derde album sinds de hereniging en waarschijnlijk niet de laatste, want de veteranen zijn op stoom.

Dinosaur Jr. is altijd een band geweest met de gierende gitaar van J Mascis en dat is het nog steeds, maar de frontman heeft dit maal meer dan ooit ruimte gelaten voor de drums en bas van Murph en Barlow. Dinosaur Jr. klonk nooit eerder zo als een geheel. Bijna dertig jaar aan muziekervaring ontbrandt in alternatief rockgeweld van pure klasse op I Bet On Sky.

Vanaf opener ‘Don’t Pretend You Didn’t Know’ kan het eigenlijk al niet meer stuk. Door de zoemende gitaren en Mascis’ warme kraakzang heen klinkt het nummer bijna als een popsong, maar verderop klinkt het album weer grunge, psychedelisch en zwaar. Nooit overdreven overigens. Vroeger was het allemaal wat vuiger met meer noise, maar I Bet On Sky is wellicht de best geproduceerde plaat van Dinosaur Jr. ooit: de ruis is eruit, maar de liedjes zijn sterker. Ook de twee nummers die Joe Barlow schreef, ‘Rude’ en ‘Recognition’ zijn opvallend goed. Meer gebruik maken van zijn schrijverstalent zou toekomstige platen goed doen. J Mascis’ lange haren worden dan steeds witgrijzer, de band klinkt nog steeds jong. Dinosaur Jr. is goed opgedroogd.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Dinosaur Jr. Label:Pias
Cover Jaya The Cat - New International Sound of Hedonism

Jaya The Cat - The New Sound Of HedonismAls de zomer een geluid zou hebben, dan zou die het beste te omschrijven zijn...

Cover Cowbell - Beat Stampede

Cowbell - Beat Stampede Cowbell is een Brits duo bestaande uit Jack Sandham en Wednesday Lyle. Als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT