RECENSIE: Blockheads - This World Is Dead

Cover Blockheads - This World Is Dead
2013-02-07 Frankrijk, grindcore, death metal, 33 minuten, 24 nummers (de laatste track van zeven minuten even buiten beschouwing gelaten) is voor de goede verstaander al genoeg om deze release al dan niet links te laten liggen. Blockheads bestaat al sinds 1992 en vuurt met enige dosering hun georganiseerde chaos op de mensheid af in een scene die op een hoop respect kan rekenen, maar vooral voor de liefhebber is.

Nou, die liefhebbers die kunnen hun geluk niet op want wat is ‘This World Is Dead’ een fantastisch album geworden. Blockheads heeft het “structuur aanbrengen in totale chaos” tot een kunst verheven en bouwt heel geleidelijk van een vertrouwd grindcore-geluid naar een verrassend spannend en intelligent product. De eerste paar songs, die allemaal rond de minuut duren, zijn vooral snel en luisteren, voor zover dat mogelijk is, makkelijk weg. Je gaat je als het ware vertrouwd voelen met het geluid van de band, dat zich vooral kenmerkt door laag en vingervlug gitaarspel en een bpm waar een zwerm spechten jaloers op zou zijn. Die drummer…. als een octopus aan een de amfetamine maar volledig onder controle.

Vervolgens lijkt de band zich te evolueren en integreert ze elementen van hardcore en death metal in de songs. En hoewel de flow van de songs plotseling kan omslaan, voelt het nergens geforceerd of vergezocht. Integendeel, juist doordat de basis, de totale “mayhem” en de sound hetzelfde blijven, creëert Blockheads een platform voor zichzelf waarin de band kan experimenteren en je als luisteraar geboeid blijft luisteren. Het is haast onmogelijk om hierin bepaalde nummers uit te lichten omdat ‘This World Is Dead’ vooral een totaalproduct is. Maar als het dan toch moet, dienen het ultrasnelle ‘Famine’ en de harde breakdowns van ‘Follow The Bombs’ vermeld te worden.

Wat een intensiteit, wat een snelheid en wat een gebeuk. En dat alles met schijnbaar vanzelfsprekende controle en een geweldige productie. Afsluiter is het doom metal-achtige ‘Trail Of The Dead’ dat een wat vreemde gewaarwording is na alle schizofrenie van hiervoor. Maar ook hiervoor geldt dat Blokheads het dusdanig brengt, dat je er eigenlijk alleen maar nieuwsgierig van raakt. Om vervolgens te concluderen dat ook dit een meestertrack is en verplichte kost is voor iedereen die ook maar iets heeft met tyfusherrie.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Blockheads Label:Relapse
Cover Blood Red Shoes - Water EP

Blood Red Shoes - Water EPAls opmaat naar het vierde album van Blood Red Shoes , brengt het duo uit...

Cover Janne Schra - Janne Schra

Janne Schra - Janne Schra Door de jaren heen hebben we Janne Schra vooral leren kennen door haar werk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT