RECENSIE: The Dark Flowers - Radioland

Cover The Dark Flowers - Radioland
2013-02-28 The Dark Flowers is de naam van een nieuw project van producer Paul Statham. Tijdens het lezen van The Motel Chronicles, de autobiografie van Sam Shephard, raakte hij geïnspireerd. Hij nam een aantal passages uit het boek als uitgangspunt en maakte daar een soundtrack voor. Het resultaat hiervan legde hij voor aan een aantal artiesten waar hij eerder mee samenwerkte en zo ontstond Radioland. Het project lijkt door Statham te zijn gebruikt om eens te laten zien wat hij allemaal onder de knie heeft. Dit levert een wat wisselvallig album op waar pop, ambient en folk niet helemaal hand in hand gaan.

Het gebruik van een groot aantal vocalisten heeft als nadelig effect dat je als luisteraar gaat vergelijken. De uitkomst die hierbij vaststaat is dat niet alle bijdragen evenzeer aanspreken. Een naam die er op voorhand al uitspringt is die van Jim Kerr. Hoewel de frontman van Simple Minds met zijn band de hoogtijdagen al heel wat jaren achter de rug heeft, laat Kerr horen dat hij nog altijd een dijk van een stem heeft. Het titelnummer bevat soundscapes, waarbij ambient een grote inspiratiebron moet zijn geweest, en een ingetogen melodie van de akoestische gitaar. Het karakteristieke stemgeluid van Kerr past hier werkelijk uitstekend bij. Voor een andere bijdrage van Kerr, ‘Blues Eyes Are Cheating’, geldt hetzelfde. De echo van zijn stem sluit naadloos aan bij de ruimtelijke geluiden. De laatste zin, “Looking right at the beast, then we slaughter it.”, geeft het nummer onverwacht een duister tintje.

Waar Kerr dus imponeert, lukt dat in het restant van het album nog maar zelden. Dat is overigens niet alleen maar toe te schrijven aan de vocalisten. Zo is Shelly Poole opgescheept met het Amy Macdonald-achtige ‘When Stars Fall’, terwijl ze in ‘Cellophane Girl’ toch heel aardig blijkt te kunnen zingen. Bij andere nummers is het juist wel de zang die teleurstelt. ‘Aim For The Heart’ kent een sterk refrein. De hoge stem past goed bij de laid back muziek die tegen trip hop aanschuurt, maar in de coupletten is van die warme zang niets terug te horen. Radioland is een album waarop het niveau helaas net zo afwisselend is als de muziek.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:The Dark Flowers Label:Lojinx
Cover Devourment - Conceived In Sewage

Devourment - Conceived In SewageUit Amerika bereikte ons onlangs de laatste smerigheid van Devourment , een...

Cover John Paul White - The Long Goodbye

John Paul White - The Long Goodbye John Paul White is de helft van het duo The Civil Wars en heeft The Long...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT