RECENSIE: The Empty Product - We Need A Movement

Cover The Empty Product - We Need A Movement
2013-03-12 Op internet is er niet zoveel over te vinden, en ook de biografie laat wat vragen onbeantwoord. Feit is wel dat nieuwkomer The Empty Product een eenmansformatie is uit Utrecht en dat deze ene persoon ook de drummer is van de band Shuriken. Artiestennaam: Pingo.

We Need A Movement heet deze eerste plaat en hij bevat een achttal liedjes, waarvan de basis wordt gelegd door akoestische gitaar. Alle andere instrumenten; drums, bas, elektrische gitaar en hier en daar wat arrangementen, zijn allemaal op de achtergrond geplaatst. Mede doordat de drums veelal met kwastjes zijn ingespeeld is de akoestische vibe goed vastgelegd. Denk dan aan een wat alternatievere versie van Racoon met zwaardere zang, gecombineerd met het solowerk van Eddie Vedder. Vooral ‘End In Sight’ lijkt geïnspireerd te zijn door de zanger van Pearl Jam.

The Empty Product houdt ervan om onconventionele melodieën te gebruiken en op een originele manier de andere instrumenten in te laten vallen bij de zang en akoestische gitaar. Helaas pakt dat totaal verkeerd uit. Opener ‘The Chase’ haalt nog net een voldoende en dat komt wellicht door de mooie arrangementen én doordat het het makkelijkst in het gehoor ligt van alle songs. Daarna gaat het echter alleen maar bergafwaarts. Doordat de akoestische gitaar en de zang op de voorgrond zijn geplaatst vallen ze sterk op, maar ze zweven de hele tijd langs elkaar heen, zijn slordig ingespeeld en klinken hier en daar zelfs vals. Het intro van ‘All In All’ en het eerste refrein van ‘More Than Once’ zijn hierin wellicht het toppunt en doen je serieus afvragen hoeveel tijd en moeite er in dit product zijn gestoken. Dit moet en kan echt beter.

Daarnaast maakt The Empty Product ongelukkige keuzes in de arrangementen. ‘Save Me’ lijkt in eerste instantie een lang, uitgesponnen nummer te worden. Wanneer de overige instrumenten invallen verdwijnen ze echter weer net zo plotseling als dat ze gekomen zijn, zodat je als luisteraar alleen maar achterblijft met de vraag: “Was dit het nou?”

Het is echt in alles waarin We Need A Movement tekort schiet. Van speltechniek, songmateriaal tot zelfs het artwork. De bandnaam op de cd valt namelijk nauwelijks te lezen. Met alle mogelijkheden die muzikanten tegenwoordig hebben met betrekking tot het opnemen en masteren van muziek mag je toch meer verwachten van een muzikant die blijkbaar al een aantal jaren bezig is. Dit is gewoon slordig, ondermaats en wellicht vooral een gebrek aan talent.
Recensent:Siem Deutz Artiest:The Empty Product Label:Eigen Beheer
Cover The Brave - Lift The Curtain

The Brave - Lift The Curtain “To bravely go where no man has gone before!” Goed, het citaat uit Star...

Cover Kim Janssen - The Lonely Mountains

Kim Janssen - The Lonely Mountains Kim Janssen laat er geen gras over groeien. Nadat hij vorig jaar zowel zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT