RECENSIE: Danny Bryant - Hurricane

Danny Bryant - Hurricane
2013-05-06 Danny Bryant geldt al jaren als een enorm talent in de blues scene in Engeland. Nog maar 32 jaar oud, en toch ligt dit jaar zijn zevende album al in de winkel. Op Hurricane probeert Bryant in elk nummer zijn gitaartalent te benadrukken. Pak de luchtgitaar er maar alvast bij.

Hurricane is de opvolger van het bejubelde Just As I Am uit 2010. Tussendoor nam de gitarist, die optreedt met zijn vader (als bassist), nog een live-album op in, je raadt het nooit, Rosmalen. Voor een internationaal gerespecteerde artiest een vrij bescheiden locatie.

In tegenstelling tot andere gitaargoden, smeert Bryant zijn nummers niet vol met onnodig gitaargepriegel, maar probeert hij echt liedjes te maken. En als het even kan, een gevarieerd aanbod aan liedjes. Zo horen we een stevige bluesrocker (‘Prisoner of the Blues’), een rootsrocker (‘Devils Got A Hold On Me’),en een aantal ballads (‘Losing You’, ‘Can’t Hold On’ en‘Painkiller’).

Byrant toont zich een meer dan goede gitarist, maar weet, zoals zoveel gitaristen, de liedjes niet in een interessant jasje te verpakken. De nummers zijn thematisch weerzinwekkend clichématig, met teksten van een bedenkelijk niveau. Als zanger is daarnaast Bryant bekwaam, maar niet meer dan dat. Bovendien zijn de songstructuren zo voorspelbaar, dat je geen moment op het puntje van je stoel gaat zitten. Er is weinig dat verrast in de muziek van de in ons land geliefde gitarist.

Het gebrek aan verrassing in zijn liedjes, moet de gitarist compenseren met zijn solo’s en gitaarspel. Technisch is dat dik in orde, maar ook dat doet niet verbazen. Bryant kan geweldig spelen, maar weet met zijn instrument niet de juiste snaar te raken. Dit klinkt als een flauwe grap, maar legt wel de kern van het probleem bloot. Als zanger en liedjesschrijver weet Bryant geen moment echte emoties op te roepen. Zijn solo’s missen mede daardoor impact en gevoel.

Het talent van Bryant als gitarist is onmiskenbaar. Zijn talent als liedjesschrijver daarentegen blijft dusdanig ver achter dat het geheel onbevredigend is. Het komt niet goed samen, het beklijft en het beroert niet. Voor de gitaarfans leuk, voor de muziekfans een stuk minder.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Danny Bryant Label:Jazzhaus
Cover Cough/Windhand - Reflections Of The Negative

Cough/Windhand - Reflections Of The NegativeEen split-EP is een fenomeen dat vooral in de underground veel voorkomt....

Cover Guy Davis - Juba Dance

Guy Davis - Juba Dance De bluesartiest Guy Davis behoeft eigenlijk geen introductie meer. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT