RECENSIE: Bombino - Nomad

Cover Bombino - Nomad
2013-05-15 Probeer je voor te stellen dat Jimi Hendrix uit Nigeria zou komen. Het zou best kunnen dat hij dan als Bombino geklonken zou hebben. Tijdens zijn tienerjaren woonde hij in Algerije en Libie waar zijn vrienden hem kennis lieten maken met de grootmeester. Dit levert op Nomad een wonderlijke symbiose op tussen twee werelden.

Dat sprookjes nog bestaan maken artiesten als Charles Bradley en een film als Searching for Sugar Man wel duidelijk. Ook Bombino (echte naam: Omara Moctar) mag in dit rijtje wat mij betreft. In 2009, reeds een lokale legende, was documentairemaker Ron Wyman op zoek naar de gitarist nadat hij in aanraking gekomen was met zijn muziek. Wyman deed er maar liefst een jaar over om Bombino te vinden die in ballingschap in Burkina Faso bleek te wonen nadat twee van zijn bandleden waren vermoord. De documentaire kwam er, evenals een album (Agadez).

Dat brengt ons bij het heden. Dan Auerbach, zanger/gitarist van The Black Keys, wierp zich op als producer en het zou zomaar kunnen dat Nomad , net als bij Buena Vista Social Club en Tinariwen, de crossover gaat maken naar een westers publiek. Het is namelijk aangenaam vertoeven in de wereld van Bombino en de lome, bluesy grooves/drones zijn ideaal voor de komende zomer.

Zo is het dus genieten geblazen van de desert blues van 'Amidinine' die ook wat Clapton invloeden kent en waarop Moctar uitpakt met vette licks of het Hendrix-achtige 'Niamey Jam'. Maar net zo makkelijk past hij zich aan aan het lome tempo van de hete woestijn als hij bijna loom a la JJ Cale tokkelt op nummers als 'Imidiwan' of 'Tamiditine'. Zo onstaat er een zeer geslaagde kruisbestuiving tussen twee werelden. Laat die zomer maar komen!
Recensent:Mark Michels Artiest:Bombino Label:Warner Music Benelux
Cover Rokia Traoré - Beautiful Africa

Rokia Traoré - Beautiful Africa Rokia Traore is een van de grootste zangeressen van Mali. Beautiful Africa...

Cover Veronica Falls - Waiting for Something to Happen

Veronica Falls - Waiting For Something To Happen Het is maar goed dat de albumtitel z'n naam geen eer aan doet, anders was...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT