RECENSIE: Glen Faria - Fit

Glen Faria
2013-06-10 Glen Faria, beter bekend als MC Fit, is een van de oprichters van het viertal de Flinke Namen (MC Fit, The Flexican, Sef en Murth The-Man-O-Script). Ondanks zijn cruciale rol is hij waarschijnlijk de minst bekende van het stel. Toch gaat hij als rapper al een twintig jaar mee en heeft hij daarnaast ook als theatermaker en acteur al flink wat werk verzet. Op het veelgeprezen album Superstuntwerk hebben alle leden van de groep Flinke namen een solonummer gezet. Naar eigen zeggen heeft dit nummer Fit getriggered om ook zijn eigen cd te gaan maken.

Na Superstuntwerk werkte hij echter eerst aan zijn theatershow getiteld Glen Faria. Het solodebuut, waarvan in augustus 2012 werd gezegd dat het spoedig zou komen, zal na veel schaven en sleutelen in 31 mei 2013, net als zijn theatershow, uitkomen onder de naam: Glen Faria.

Luisterend naar de cd Superstuntwerk, waar Fit nog deel uitmaakte van een groep, is duidelijk aan te geven welke rol hij in die groep speelde en welke stukken van zijn hand waren. Zo zullen liefhebbers van de hit ‘Wolken’ van Flinke Namen ook erg gecharmeerd zijn van het solowerk van Fit. Solo is in Fit haast geen rapper meer te herkennen. Hij zingt, speelt gitaar en piano en kan het beste omschreven worden als een singer/ songwriter. Hij schrijft echte liedjes en zingt deze met gevoel. Liedjes met een boodschap, die vooral in de richting gezocht moet worden van het opgroeien, volwassen worden en vader zijn. Fit heeft naar eigen zeggen genoeg uitgehaald en meegemaakt en probeert nu via het verhaal aan zijn zoon aan de wereld zijn wijze levenslessen te vertellen.

Door zijn voorbeeldfunctie serieus te nemen tracht hij de wereld een betere plek te maken. Als vader leert hij zijn jongen levenslessen, zorgt voor hem en beschermt hij hem zoals een echte vader hoort te doen. Zonder te veroordelen schotelt Glen Faria ook zijn publiek met een open vizier zijn verhalen voor. Verhalen die deels autobiografisch zijn en deels een samenvoeging van de vele verhalen uit zijn omgeving.

Deze verhalen zijn zo interessant en goed verteld dat je op een gegeven moment zelfs vergeet dat de rapper vreselijk slist: Gewoon aan zijn zoon uitleggen dat hij echt niet meer kan doen dan zijn best, aan zijn vrouw vertellen dat hij de volgende keer wel zijn best zal doen. Of heel verrassend aan een meisje uitleggen dat ze zich niet in je leven moet storten omdat dat haar niet gelukkig gaat maken. Herkenbaar, klein en puur. Het kan soms wat prekerig overkomen, maar in deze tijd van swag en bitches is het wel eens mooi als er iemand iets te vertellen heeft en de tijd neemt om dit goed te doen.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Glen Faria Label:TopNotch
Cover The Freestylers - The Coming Storm

The Freestylers - The Coming StormDe Britse band Freestylers is nog steeds zo fris als bij de oprichting eind...

Cover Helalyn Flowers - White Me In/Black me Out

Helalyn Flowers - White Me In/Black Me Out Het in 2001 opgerichte Belgische label Alfa Matrix is gespecialiseerd in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT