RECENSIE: Eefje de Visser - Het Is

Eefje
2013-08-30 Twee jaar na het (door pers en collega's) geprezen debuut De Koek brengt Eefje de Visser haar tweede langspeler uit: Het Is. Invalshoek was ditmaal dat de songs samen meer een geheel moesten vormen in plaats van als een collectie aparte liedjes te klinken. De teksten werden persoonlijker, de muziek minimaler en de uitvoering ingetogener. De liedjes zouden zo dichter bij de luisteraar komen, aldus de Visser.

Vanaf minuut één wordt je een tijdloze wereld ingezogen; Eefje's loepzuivere en unieke stem in combinatie met de prachtige teksten en dromerige muziek zorgt ervoor dat het album je gelijk bij de strot pakt. Het scheelt natuurlijk ook dat openingstrack 'Ongeveer' meteen tot de absolute albumhoogtepunten behoort. Als je zo opent, heb je de luisteraar ook direct bij de les. Eefje gebruikt haar stem vaak als een instrument dat een arrangement speelt en door haar aparte manier van articuleren komen de teksten vaak pas bij de tweede keer luisteren binnen.

'Nee Joh', 'In Het Echt' en vooral 'Er Is' behoren tot het beste wat de Nederlandse singer-songwriter scene momenteel te bieden heeft. Precies de juiste snaren worden letterlijk en figuurlijk geraakt. De heldere productie (door Jacob van de Water en Eefje zelf) draagt bij aan de prettige luisterervaring. Niet ieder nummer maakt direct evenveel indruk, maar in het geheel voelt geen enkele song overbodig.

Als tenslotte ook nog het tekstuele gedeelte (let vooral op de teksten van 'Uit De Lucht' en 'Lise') van een bijzondere kwaliteit is, kan eigenlijk alleen nog maar de conclusie getrokken worden dat Eefje de Visser een talent heeft dat wij, als Nederlandse muziekliefhebbers, moeten koesteren. Eefje's tweede grijpt je vanaf de eerste minuut bij de strot en laat je niet meer los. De koek is nog lang niet op.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Eefje de Visser Label:Rough Trade Records
Cover The Polyphonic Spree - Yes, It's True

The Polyphonic Spree - Yes, It`s TrueSensationeel waren ze, toen ze tien jaar geleden voor het eerst op Lowlands...

Cover Jetplane Landing - Don`t Try

Jetplane Landing - Don`t Try ”Hey, maggots! Get off my turf, I wrote shit like this five years ago!’’...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT