RECENSIE: De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natúúrlijk!

DJVT
2013-09-27 Ondanks hun naam kan De Jeugd Van Tegenwoordig inmiddels wel gewoon gerekend worden tot de gevestigde orde. Na drie albums zijn de oude rotten in het vak de hype voorbij. Toch kunnen ze zonder muziek naar buiten te brengen de pers bereiken. Het uitbrengen van een tracklist en artwork van het aankomende album heeft anno 2013 al genoeg nieuwswaarde voor de brede fanbasis. Veel mensen kijken reikhalzend uit naar het nieuwe album.

Daar waar de mensen zich met “Watskebeurt” soms nog geen raad wisten is men nu minder snel geïmponeerd door de muziek. In de aanloop naar de release zijn er drie nummers van het album "Ja, natúúrlijk!" uitgebracht en dat zijn inderdaad weer typische Jeugd nummers. ‘De Formule,’ ‘Een Barkie’ en ‘Prinsjesdag’. Deze nummers hebben alles wat de Jeugd zo bijzonder maakt. Allereerst het onnavolgbare woordenspel: Er worden woorden geleend uit andere talen (Een Barkie is Surinaams voor een briefje van honderd).

Door de leenwoorden te combinerem met zelfbedachte termen en hiermee schijnbaar nietszeggende combinaties te maken weten ze de absolute vaagheid van De Jeugd van de vorige albums ook op hun vierde langspeler weer te evenaren. Het lijkt te resulteren in clubbangers en instant hitjes, maar zoals op alle eerdere albums gaat de JVT ook hier vaak weer veel dieper dan op het eerste gezicht lijkt. Er zijn namelijk ook nummers die op het eerste gehoor als hitjes klinken, maar bij beter beluisteren zeer maatschappijkritisch zijn zoals’Bewuste Sabotage’, wat handelt over kliklijnen en de geniale one-liner: ”plassen in de tank van de samenleving” bevat.

Ook probleemrelaties worden weer mooi beschreven op de nummers ‘Het Mysterie Van De Koude Schouder’ en ‘Er Zijn Weer Dingen’. Verder is gelukkig ook het oude schijtlollige geluid te horen in nummers als ‘Gekke Boys’. De eervolle vermelding voor de hele cd gaat wederom naar Bas Bron. Wat is die man toch geweldig in staat om een vrolijke sfeer over zware onderwerpen heen te leggen en daarmee een heerlijk wegluisterend product te creëren. De krijsende synthesizers geven dit keer een wat meer jaren 80 sfeer aan de muziek, maar ondanks dat blijven we binnen de grenzen van het geluid wat zo kenmerkend is voor De Jeugd Van Tegenwoordig en tegen het randje van hiphop en dance aan schurkt.

De liefhebbers van de vorige albums gaan dan ook wederom genieten van het nieuwe product wat tot in de puntjes verzorgd en doordacht is. Na vier cd’s kun je immers wel stellen dat deze jongens niet gek maar juist geniaal zijn.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:De Jeugd Van Tegenwoordig Label:Top Notch
Cover Meadow - Kings & Queens

Meadow - Kings & Queens Meadow , een driekoppige band bestaande uit twee Belgen en de Nederlandse...

Cover Tourist - Antwerps Testament

Tourist - Antwerps Testament Het Belgische Eigen Makelij is als label een grote kracht gebleken binnen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT