RECENSIE: Abramelin - Transgressing The Afterlife

Abramelin
2013-12-10 De albums van het Australische Abramelin zijn al jaren niet meer verkrijgbaar. Daarom is het gebaar van Century Media, om het complete werk van de Australische deathmetal band in een mooie box uit te brengen, zeer welkom. De in 1988 opgerichte band (eerst nog onder de naam Acheron) bracht tussen 1991 en 2000 twee albums, twee EP’s en een paar demo’s uit. De box waar al deze releases in zitten heet Transgressing The Afterlife – The Complete Recordings 1988-2002 en beslaat drie cd’s.

Op het eerste schijfje vinden we de eerste demo’s en de twee EP’s die de band uitbracht. Hierop horen we vrij primitief klinkende deathmetal met grindcore-invloeden. Grootste attractie is loodzware grunt van Simon Dower. Het geluid op de diverse producties is wisselend, maar het is prima aan te horen. Daarnaast horen we met ‘Cannibal Apocalypse’ een nooit eerder uitgebrachte track. Op de vier nummers van de EP Eternal Suffering begint Abramelin langzaam een eigen geluid te ontwikkelen.

De tweede schijf bevat de volledige debuutplaat Abramelin en omdat ook de productie nu een stuk beter is, horen we dat de vuige deathmetal behoorlijk technisch gespeeld wordt. De muziek wordt gedomineerd door strak ritmewerk, volop tempowisselingen en de machtige grunt van Dower. De reguliere afsluiter van het album is de Dead Can Dance-cover ‘Cantara’, wat aantoont dat Abramelin behoorlijk ruimdenkend was. Het is een mooie overgang naar ‘Exothermia’, een nooit eerder uitgebrachte instrumentale track . Als aanvulling vinden we vervolgens nog wat goed klinkende rehearsals.

Schijfje nummer drie bestaat uit het laatste album van de heren, Deadspeak uit 2000, en laat horen dat de band nog lang niet uit ontwikkeld was. Maar helaas viel hierna toch het doek. De goed klinkende deathmetal is ook nu een lust voor het oor en het slepende, Hypocrisy-achtige ‘Plague’ laat horen dat het jammer is dat de band er mee kapte. Het instrumentale getokkel van het niet eerder uitgebrachte ‘Nyct Mortis’ is een goede overgang naar de live songs die dit fijne verzamelwerk afsluiten.

Liefhebbers van oldschool deathmetal zullen deze box zeer zeker waarderen. Transgressing The Afterlife – The Complete Recordings 1988-2002 is daarbij ook nog eens geknipt voor onder de kerstboom.
Recensent:Jan Didden Artiest:Abramelin Label:Century Media
Cover Treblinka - Shrine Of The Pentagram

Treblinka - Shrine Of The PentagramHet is bijna weer Kerst en dus worden we verrast met talloze verzamelwerkjes....

Cover Massacra - Day Of The Massacra

Massacra - Day Of The Massacra In het kader van de eindejaars-releases bij Century Media mag ook Massacra...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT