RECENSIE: Alan Lauris - Q3 (The Quest Part 3)

Alan lauris
2013-12-31 Met een vette knipoog gemaakte muziek kan wel eens leuk zijn. Dat bewijst Alan Lauris met de EP Q3 (The Quest Part 3). De eerste twee delen verschenen meer dan een decennium geleden. Na twee soloalbums en een project met Rion Verberne vond Lauris de tijd rijp om de trilogie te voltooien. De Utrechter noemt zijn eigen stijl ‘electrosingersongwriterpop’. Op deze omschrijving valt weinig aan te merken, dus dank daarvoor. Het is een terugkeer naar de synthpop van de jaren ’80 en Lauris springt hier creatief mee om.

Het up-tempo ‘Dedicate’ heeft een energieke vibe. Mede door de bedrukte zang krijgt de eightiessound een mysterieus randje. Lauris weet er zelfs een eigentijdse, maatschappijkritische draai aan te geven met de zinsnede “dedicate yourself to your smartphone”. Dit soort geintjes zorgen ervoor dat het niet slechts een slap aftreksel van Pet Shop Boys is.

Met de disco van ‘Briefly’ balanceert Lauris knap op het randje van pure kitsch, zoals John Maus dat ook zo goed kan. Het is niet pretentieus en dat maakt het vermakelijk. Aan het einde van het nummer is Lauris duidelijk: “This was quite over the top,” klinkt het als hij even zijn Bowie-stem opzet.

De importantie van een goede melodie scheidt het kaf van het koren. ‘Following Albert’, nota bene de single, blijft niet hangen. Twee remixen, van dit nummer en ‘Dedicate’, voegen weinig toe. Wellicht is dat weer zo’n knipoog, maar deze is minder geslaagd.

‘Aquaplaning’ is zonder meer het meest ambitieuze nummer van de EP. Deels is het heel erg Kraftwerk, maar gaandeweg blijkt het minder gestoeld te zijn op doorpompende synths. Het einde is te lang gerekt, maar de eerder aangebrachte nuance is sterk. Door zichzelf niet te serieus te nemen weet Lauris een positieve draai te geven aan een uitgemolken sound, waarvoor hulde.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Alan Lauris Label:Canal Island Records
Cover René Meijer - Dashboard Jesus

René Meijer - Dashboard JesusDe afgelopen 25 jaar heeft René Meijer op verschillende country-festivals...

Cover Treblinka - Shrine Of The Pentagram

Treblinka - Shrine Of The Pentagram Het is bijna weer Kerst en dus worden we verrast met talloze verzamelwerkjes....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT