RECENSIE: Various - The Songs Of Tony Sly: A Tribute

Tony Sly
2013-12-23 Eigenlijk is het rijkelijk laat, iemand meer dan een jaar na zijn dood nog eren met een album. Maar anderzijds, als je liefst 26 verschillende punkrockbands een track wil laten opnemen en die vervolgens wil bundelen als een ultiem eerbetoon, dan heb je even de tijd nodig.

Het eerbetoon aan Tony Sly genaamd The Songs Of Tony Sly, A Tribute is dan ook van epische proportie. De grootste namen in de wereld van de punkrock doken de studio in en maakten hun eigen versie van een nummer van de op 31 july 2012 overleden zanger en gitarist.

Voor de mensen die niet weten met wie we hier te maken hebben een korte uitleg. Tony Sly was de frontman van de band No Use For A Name en hield er daarnaast een akoestische solocarriere op na. Buiten dat was hij vooral één van de grote inspiratiebronnen voor vele punkbands die sinds de jaren '90 ontsproten uit met name de VS, maar ook daarbuiten. Toen hij vorig jaar dan ook plotseling niet meer wakker werd, was de wereld van de punkrock behoorlijk ontdaan. Dat spreekt voor zich.

Dat is ook terug te horen op dit album. Ruwweg de helft van de liedjes is akoestisch en dat zegt wel wat. De meeste bands die namelijk op het album staan - denk NOFX, Gaslight Anthem, Yellowcard, Bad Religion, Rise Against, Mad Caddies en ga zo maar door - kennen we beter van hun hardere werk. Maar door emoties overmand of vermoedelijk gewoon omdat het meer gepast lijkt, besloten de meesten om op de onversterkte tour te gaan.

Dat komt het album niet heel erg ten goede. De liedjes van Sly staan niet ter discussie, maar het is wel de vraag of de luisteraar zit te wachten op een wisseling van niet originele tokkelliedjes en beukende punktracks. Echte hoogtepunten zijn er dan ook niet en dat valt ietwat tegen met de grote namen die het album sieren. Anderzijds blijft dit een mooi eerbetoon aan een groot man binnen de wereld van de punkrock. En dat is misschien wel het belangrijkst aan het geheel.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Various Label:Fat Wreck Chords
Cover Tess Parks - Blood Hot

Tess Parks - Blood HotDe Canadese singer-songwriter Tess Parks vertrekt als ze zeventien jaar is...

Cover Coen Oscar Polack & Herman Wilken - Fathomless

Coen Oscar Polack & Herman Wilken - Fathomless Coen Oscar Polack is een van de mensen achter het Nederlandse label...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT