RECENSIE: Luka Bloom - Head And Heart

Bloom
2014-04-02 Singer songwriter Luka Bloom (echte naam: Kevin Barry Moore) en Nederland hebben een speciale band met elkaar. Dit kwam ultiem tot uiting met de release van het album The Acoustic Motorbike (1992), dat opgedragen was aan ons land. Het moet gezegd worden dat dit album, samen met Riverside uit 1990, wel een periode markeert waarin de populariteit van de zanger/gitarist op haar hoogtepunt was. Een following heeft de sympathieke Ier zeker nog wel, maar dat niveau heeft hij niet meer gehaald.

Op zijn nieuwe album Hand & Heart gaat Bloom een samenwerking aan met het Phil Ware Trio waarmee hij binnen twee dagen, zonder repetities vooraf, zes songs opnam. Deze spontaniteit is natuurlijk opmerkelijk, maar wat levert het op? De intentie was om de nummers meer naakt te presenteren en ze te laten ademen. Dit is zeker gelukt, maar deze aanpak heeft ook een zekere gezapigheid tot gevolg. Dit en het feit dat op twee songs na het hele album uit covers bestaat die in de meeste gevallen niets toe blijken te voegen aan de originelen.

Maar wat wil je als Bloom zich waagt aan platgespeelde standards als 'My Wild Irish Rose' en 'Danny Boy'? Deze keuzes zijn hooguit te verklaren vanuit z'n achtergrond, maar ze voegen werkelijk niks toe. Gewaagder is zijn cover van 'Head & Heart' van John Martyn aan wie hij dit album ook opdraagt en waarin Bloom het er redelijk vanaf brengt. Ook zijn versie van Bob Dylan's 'Every Grain of Sand' is niet meer dan OK te noemen. Verder komt ook Don McCleans 'And I Love You So' voorbij en twee songs van Ewan MacColl ('The First Time I Saw Your Face' en 'The Joy of Living') maar echt opwindend wil het maar niet worden.

Slechts twee songs komen wel uit de koker van Luka Bloom zelf: 'Liffeyside' is een saaie misser en 'Give You Wings' heeft juist weer wel wat van de bevlogenheid van vroeger. Het geeft te denken waarom hij gewoon niet met meer eigen nummers op de proppen is gekomen, maar daar zal Bloom maling aan hebben. Zijn helden en afkomst eren is gelukt evenals opnemen met een andere benadering. Maar het heeft ook een weinig verheffend en op momenten zelfs saai nieuw album opgeleverd.
Recensent:Mark Michels Artiest:Luka Bloom Label:V2 Records
Cover Butcher Babies - Goliath

Butcher Babies - GoliathHet is maar goed dat we van de debuutplaat van Butcher Babies slechts een...

Cover Let's Wrestle - Let`s Wrestle

Let's Wrestle - Let`s Wrestle Het is een komen en gaan van bandleden bij Let’s Wrestle . Frontman Wesley...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT