RECENSIE: Sky Pilots - Sky Pilots

Sky Pilots
2014-07-23 Wie de afgelopen jaren de Nederlandse muziekscene heeft gevolgd kwam meer dan eens de excentrieke toetsenist Matthijs van Duijvenbode tegen. Duif, zoals hij liefkozend genoemd wordt door zijn collega’s is voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van Tim Knol, maar was ook te zien bij de band Johan en als muzikant in de band van Tangarine en Douwe Bob. Wat veel mensen niet weten is dat hij ook een meer dan verdienstelijk zanger en een swingende frontman is. Alle vergelijkingen met Mick Jagger zijn waar, maar Van Duijvenbode laat horen dat Sky Pilots zoveel meer is.

Dat de band zich heeft vernoemd naar een liedje van Eric Burdon & The Animals mag geen toeval heten. Vanaf de eerste klanken hoor je dat de band geïnspireerd is door de 60’s. Hoewel de sound ouderwets is wordt het geen enkel moment saai. De liedjes zijn een muzikale tijdreis. ‘Only When It Rains’ is heel erg Stones, met een Charlie Watts manier van drummen en een stemgeluid dat klinkt als Jagger begin jaren `70. Dan heb je dat aan de ene kant, aan de andere kant tref je bijvoorbeeld het liedje ‘Changes’ dat dan weer veel weg heeft van een liedje uit de glorie jaren van Oasis.

Nee, Sky Pilots is alles behalve saai. De band is niet bang om hun achtergrond te verbergen en hun helden te eren. Gevaar hiervan is dat het gedateerd gaat klinken, maar dat is alles behalve aan de hand. De heren klinken fris en laten horen meer dan genoeg ideeën te hebben voor fantastische liedjes. Waarschijnlijk is het ook een band die je live moet zien. De plaat klinkt soms iet wat braaf, maar heeft wel de potentie om een grote mensenmassa in beweging te krijgen.

Nederland heeft er weer een erg leuk bandje bij. Fris, stevig en toch zo herkenbaar. De kracht van de band is heel duidelijk. Een van de betere Nederlandse releases van dit jaar.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Sky Pilots Label:V2 Records
Cover The Pussywarmers & Réka - I Saw Them Leaving

The Pussywarmers & Réka - I Saw Them Leaving The Pussywarmers , de eigenzinnige band uit het Mediterrane deel van...

Cover Owen Pallett - In Conflict

Owen Pallett - In Conflict Ondanks, of misschien wel dankzij de extreme weersomstandigheden op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT