RECENSIE: Chain and the Gang - Minimum Rock `n` Roll

Chain
2014-06-23 Ambitie. Geen zeldzaamheid in de muziekwereld, maar Chain & The Gang maakt het bont. Frontman Ian Svenonius richtte de groep op als uitdaging naar alle “middelmatige bands zonder inhoud” en streeft naar “gerechtigheid in dit universum en alle anderen.” Toe maar. Gelukkig is Minimum Rock N Roll, album nummer vier, niet alleen voor anarchisten en protesteerders. Sterker nog, het is een heerlijke, energieke plaat geworden.

Voor hij in 2009 met Chain & The Gang begon, was Svenonius al op meerdere fronten actief. In 1988 vormde de Amerikaan Nation Of Ulysses, zijn eerste band. Of nee, geen band. Volgens Svenonius, toen al niet vies van een beetje ambitie, was het een politieke partij, die zich afzette tegen het “corrupte medium” van de traditionele rock & roll. Na het uiteenvallen van Nation Of Ulysses maakte de zanger deel uit van The Make-Up en Weird War.

Met Chain & The Gang probeert Svenonius het over een andere boeg te gooien dan in zijn voorgaande projecten. Hij bedacht dus gelijk maar even een nieuw genre: crime rock. Pretentieus of niet, Minimum Rock N Roll bevat lekker rommelige indie, afgewisseld met ouderwetse blues en stevige garagerock. Daaroverheen de samenzang van Svenonius en Katie Alice Greer, een combinatie die herinneringen oproept aan de Pixies-zangpartijen van Frank Black en Kim Deal.

En door deze veelvoud aan stijlen ontstaat er een afwisselend, spannend album. Svenonius’
antikapitalistische boodschap komt soms duidelijk naar voren in de teksten: in opener ‘Devitalize’ zingt hij: “I wanna close everything so nothing’s for sale.” Gelukkig is de Amerikaan op Minimum Rock N Roll, ondanks zijn politieke woede, spaarzaam met zijn protesten. Er is ook nog ruimte voor een wat rustiger liefdesliedje als ‘I’m A Choice (Not A Child)’ of het catchy ‘Stuck In A Box’.

Misschien is het lastig om de houding van Svenonius helemaal serieus te nemen. De Amerikaan lijkt zichzelf niet alleen als rockzanger, maar ook als politiek visionair te beschouwen. En enige vorm van twijfel is ver te zoeken. Toch levert zijn formatie Chain & The Gang met Minimum Rock N Roll een fantastisch album af, waarop ieder nummer eigenlijk gewoon raak is. Misschien heeft ‘ie toch gelijk, die Svenonius.
Recensent:Joey Huisman Artiest:Chain and the Gang Label:Fortuna Pop!
Cover The Phantom Band - Strange Friend

The Phantom Band - Strange FriendVoor wie The Phantom Band nog niet kent een korte introductie: het betreft...

Cover Ode to the Quiet - Ode To The Quiet

Ode to the Quiet - Ode To The Quiet Ode To The Quiet ontstond in 2012 uit het inmiddels opgeheven gezelschap...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT