RECENSIE: The Dagger - The Dagger

Dagger
2014-08-15 Oud-leden van de bekende Zweedse deathmetalbands Grave en Dismember willen een stoffig genre weer nieuw leven inblazen. We hebben het hier niet over oldschool deathmetal zoals de eerdergenoemde groepen die maakte, maar over echte hardrock en heavy metal. Hoewel er de laatste jaren genoeg noemenswaardige pogingen zijn gedaan de stijl eer aan te doen vinden de heren van The Dagger dat deze groepen niet authentiek genoeg klonken. Vandaar dat hun selftitled debuutalbum live is opgenomen zodat het een oud jasje krijgt. En dat is ze gelukt, ze klinken als een stokoude groep. En dat is zowel positief als negatief op te vatten.

The Dagger is een grote ode aan de rock van de jaren ’70 en de traditionele metal van de jaren ’80. Denk aan Iron Maiden en Judas Priest. Op The Dagger horen we geen gelikte moderne sound maar klassieke, bijna stoffige klanken. Bij het beluisteren van de cd zou je denken dat de plaat daadwerkelijk is opgenomen met analoge viersporen banden. Drums, basgitaar, gitaar en de zang. Verder geen fratsen of overbodige geluiden.

Elke track is met zorg opgenomen en uitgedacht. Zo is opener ‘Ahead Of You All’ perfect uitgekozen en het doet je meezingen, zonder dat je tekst daadwerkelijk kent. Natuurlijk is een hardrockalbum niet compleet zonder een ballad, ‘Ballad Of An Old Man’ doet de wilde haren even rusten. Het album kent echter geen grote verrassingen. ‘Skygazer’ is een mooie uitschieter. Alle tracks op de plaat hadden het jaren geleden heel goed gedaan. Zelfs voor een groep die anderen imiteert.

De tracktitel ‘1978’ in combinatie met de beschreven biografie zegt eigenlijk al genoeg. Deze groep bestaat alleen maar om de oude muziek te eren. Het nadeel daarvan is dat ze zich in een zekere zin opsluiten. Zij kunnen maar één ding spelen en dat is hardrock en heavy metal. Dat is voor liefhebbers heerlijk, maar anderen zullen zich er maar weinig van aantrekken. Een prima plaat die zo dicht bij het origineel komt dat het onoriginele aspect helemaal niet zo erg meer is.
Recensent:Frank de Jong Artiest:The Dagger Label:Century Media
Cover Beartooth - Disgusting

Beartooth - DisgustingCaleb Shomo is pas 21 jaar oud, maar heeft er toch al een flinke tijd in de...

Cover Feed the Rhino - The Sorrow And The Sound

Feed the Rhino - The Sorrow And The Sound Feed The Rhino is een bijzonder clubje van muzikanten. “Every time they...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT