RECENSIE: Nausica - The Molecules Fall Closer

Nausica
2014-08-16 Lange afstandsrelaties zijn niet altijd de meest makkelijke, maar je leert wel jezelf en de ander heel goed kennen. Bovenal vragen ze veel flexibiliteit en uithoudingsvermogen en je moet er net wat harder voor werken. Dat ervaren ook de bandleden van Nausica. Het zijn Edita, Marius, Tim en Jannis die met elkaar op het conservatorium in Arnhem zaten en na hun afstuderen besloten om samen muziek te maken. De uitdaging: Edita komt uit Polen, Marius en Jannis uit Duitsland en Tim uit Nederland. Ondanks de afstanden lukte het hen om hun tweede EP, The Molecules Fall Closer, uit te brengen.

De plaat opent met ‘Jane Doe’, een nummer vol fuzzy noise gitaren en stuwende drums: een flinke berg shoegaze rock dus. Een drumsolo leidt even na het midden de instrumentale brug in. De vergelijking met Warpaint wordt snel gemaakt. Maar Nausica laat zich niet gemakkelijk in één hokje duwen. Evenals de film ’Nausicaä Of The Valley Of The Wind’, waar de bandnaam aan ontleend is, is de muziek ook filmisch en schilderachtig. De single ‘Marie’ is meteen een stuk rustiger en doet denken aan de dreampop van het populaire London Grammar, terwijl het korte ‘Black Jacket’ wat meer funky klinkt. Dat de muziek van Nausica zich makkelijk laat verbeelden, blijkt uit het nummer ‘Soldiers’, waarin de roffelende trommels je helpen bij het inbeelden van het verhaal. De visualisatie van de muziek wordt versterkt in de live-optredens, waarin de kunstenaars Menah en Glitterende Eenhoorn als VJ’s de band begeleiden. De EP sluit af met ‘World Wide’, een klaaglied over het overmatig gebruik van social media; een populair onderwerp onder schrijvers de laatste tijd. Het lied neigt het meest naar een mainstream vorm van popmuziek, maar eindigt fijn dromerig.

Na hun titelloze EP vallen de muzikale puzzelstukjes van Nausica steeds meer op hun plek. The Molecules Fall Closer is daarom een prima gekozen titel. Met slechts vijf liedjes blijft een EP altijd wat kort, maar we hopen dat het een goed voorproefje is voor het debuutalbum dat in 2015 verwacht wordt.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Nausica Label:Eigen Beheer
Cover The Delta Saints - Live At Exit/In

The Delta Saints - Live At Exit/InOude mannen en de blues horen bij elkaar. Grijs is de overheersende haarkleur...

Cover Controlstate - The Delta Pack

Controlstate - The Delta Pack De Belgische metalcore-formatie ControlState is nog niet eens goed en wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT