RECENSIE: Dave Alvin & the Guilty Men - Common Ground: Dave Alvin & Phil Alvin Play And Sing The Songs Of Bill Broonzy

Alvin
2014-07-28 Big Bill Broonzy leefde van 1893 tot 1958. In deze vroege periode stond de gitarist aan de wieg van de folk en blues. Artiesten als Muddy Waters, Bob Dylan en Eric Clapton zijn allen schatplichtig aan deze legende. Dave Alvin & Phil Alvin brengen op Common Ground: Dave Alvin & Phil Alvin Play and Sing the Songs of Big Bill Broonzy een eerbetoon aan de zanger.

De twee broers zijn bekend als frontmannen van bluesrock groep The Blasters. Op deze plaat wordt het gas ietwat teruggenomen met meer traditionele blues. Dat betekent gelukkig niet dat er niks te dansen valt. Regelmatig is er swingende rock ’n roll te horen. ‘You’ve Changed’ is daar een voorbeeld van. Het nummer heeft een boogiewoogie piano ritme en in het refrein wordt het tempo lekker opgezweept. ‘Truckin’ Little Woman’ is een echt rockabilly nummer. Het snelle gitaarspel doet aan The Paladins denken.

Daar tussendoor blijven de twee broers ook schatplichtig aan het deltablues geluid van Big Bill Broonzy. ‘All By Myself’ is een pareltje. De twee zangers pingelen op hun akoestische gitaar. Het simpele drumritme geeft het nummer precies dat voortreffelijke deltablues gevoel.

Met Common Ground leveren de gebroeders Alvin een voortreffelijk eerbetoon aan Big Bill Broonzy af. Een artiest die het verdient om wederom onder de aandacht gebracht te worden. Met cover ‘Key To The Highway’ sluiten de heren aan in een rijtje artiesten die uiteenloopt van Led Zeppelin tot Eric Clapton, The Rolling Stones en The Band. Dat het hun lukt om nog iets nieuws aan het nummer mee te geven, en zich tegelijkertijd staande weten te houden tussen alle reeds fenomenale versies, toont aan hoe sterk dit album is. Verplicht luistervoer voor de liefhebber van de betere blues en roots!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Dave Alvin & the Guilty Men Label:Munich Records
Cover Ian McLagan & The Bump Band - United States

Ian McLagan & The Bump Band - United StatesLeonard Cohen, Bob Dylan, Mick Jagger, Paul Mccartney, David Bowie; allemaal...

Cover Villa Zeno - Self Made Woman

Villa Zeno - Self Made Woman De nummers van het debuutalbum van de Achterhoekse band Villa Zeno kennen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT