RECENSIE: Maggie Brown - Maggie Brown

Maggie Brown
2014-08-08 Bij de naam Maggie Brown krijgt men misschien al gauw de neiging om te denken aan een beeldschone vrouwelijke singer-songwriter, maar in dit geval is niets minder waar. Het betreft namelijk een stel Amsterdamse heren, die hun band vernoemden naar het café in New York met volgens hen de slechtste koffie van de stad. Geïnspireerd door onder andere Radiohead maakt het vijftal dromerige indierock. Hun titelloze eerste album is uit sinds maart.

Met instrumentale opener ‘Alaska’ blaast de band je meteen weg. Deze begint heel rustig met wat synthesizergeluiden en wordt vervolgens een bombastisch geheel, nadat er ook gitaar en drums aan worden toegevoegd. Het zit bijzonder goed in elkaar en houdt je geïnteresseerd. Dat geldt tevens voor het grootste deel van de nummers. Hoogtepunten zijn het rustige ‘Queen Of England’, ‘The Golden Age’ (door de mondharmonica) en ‘Vortex’, met een tof refrein en een gigantische climax.

Over het gehele album heerst een tamelijk sombere, melancholische sfeer, met uitzondering van ‘Sunset Park’, ‘The Golden Age’ en ‘New England’. Dit maakt het niet op elk moment even fijn om te luisteren, maar over het algemeen ook niet minder mooi. Soms is de stem van zanger Marcel Hulst niet heel erg prettig om naar te luisteren, bijvoorbeeld in combinatie met de ukelele in ‘Permanent Resident Card’ of bij een nummer dat vocaal niet veel kanten op gaat (‘Atlantic’). Qua zang wordt het echter wel weer interessant op het moment dat Hulst de hoogte in gaat, zoals in ‘Because’ of ‘Pretty Delay’.

Het debuutalbum van Maggie Brown is interessant genoeg om zich staande te houden binnen de huidige, bijzonder grote indiescene. De muziek van het Amsterdamse vijftal is meeslepend, ietwat somber en soms enigszins mysterieus, waardoor het niet voor elk moment van de dag even geschikt is. De liedjes zijn echter compact en catchy genoeg om een groot publiek aan te spreken. Door deze combinatie van melancholiek met pop maakt Maggie Brown indruk met hun eerste plaat.
Recensent:Vera Vaessen Artiest:Maggie Brown Label:Eigen Beheer
Cover Jolie Holland - Wine Dark Sea

Jolie Holland - Wine Dark Sea Jolie Holland belooft dat Wine Dark Sea het album is waar de vele...

Cover The Captain Legendary Band - TCLB Live

The Captain Legendary Band - TCLB Live De muzikanten van The Captain Legendary Band maken rootsmuziek in haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT