RECENSIE: Hiss Golden Messenger - Lateness Of Dancers

HGM
2014-10-21 Wie luistert naar Lateness Of Dancers, de nieuwste plaat van His Golden Messenger, denkt regelmatig een nieuwe Dylan plaat in handen te hebben. Net zo sterk als Dylan, op zijn recente platen, combineert hetgezelschap country, blues en singer-songwriter talenten. Bovenal zingt MC Taylor op net zo’n rauwe, soms bijna mopperende, manier als de grote legende. Meer nog dan Dylan, weet MC Taylor je helemaal te betoveren met zijn muziek. Binnen enkele seconden ben je mee gevoerd naar de sfeervolle wereld van Hiss Golden Messenger.

Verspreid over de plaat weet het gezelschap verschillende invloeden van roots in haar muziek te verwerken. Nergens gebeurt dat overdadig, altijd blijft het geluid lekker voortkabbelen. ‘Mahogany Dread’ is een relatief simpel ritme. Het nummer wordt opgesierd door een kalm drumritme en subtiel gitaarspel. Taylor bezingt het leven eroverheen. Een orgelsolo maakt het nummer halverwege compleet. Een ander hoogtepunt wordt gevormd door ‘Lateness Of Dancers’. Het nummer is nog kleiner gehouden. Gedurende de eerste helft wordt Tayler enkel begeleid door een akoestische gitaar. Halverwege komt er een banjo en achtergrondzang bij. Deze geven het nummer een ietwat psychedelisch gevoel. Van heel andere orde is ‘Drum’. Begeleid door een ouderwetse country viool flirt het nummer met Old Crow Medicine Show. Ook hier jankt er op de achtergrond een bluesvolle orgel.

Met Lateness Of Dancers levert Hiss Golden Messenger een voortreffelijke plaat af. De plaat is gevuld met sterke nummers. Op subtiele wijze vloeien de roots stijlen in elkaar over.Terwijl Hiss Golden Messenger bekend staat als duo, schittert dit project juist in het volle bandgeluid. Hoewel vroeg in het jaar, maakt dat Lateness Of Dancers ideaal voor de komende herfst. Dat er daarbij wel heel erg naar Bob Dylan is gekeken, valt Hiss Golden Messenger wel te vergeven.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Hiss Golden Messenger Label:Merge Records
Cover J. Mascis - Tied To A Star

J. Mascis - Tied To A Star J Mascis is een Amerikaanse singer-songwriter en het meest gekend als...

Cover Ólöf Arnalds - Palme

Ólöf Arnalds - Palme Nu de dagen korter worden, het weer grauwer en kouder, wordt het ook weer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT