RECENSIE: Erland and The Carnival - Closing Time

Carnival
2014-09-19 Erland & The Carnival is een band met traditionele waarden. Het trio, bestaande uit oud Verve-gitarist Simon Tong, Erland Cooper & David Nock (o.a. The Cult & Paul McCartney) zijn geen nieuwkomers in de Britse popmuziek en proberen zodanig ook niet het landschap te veranderen. Na een album vol traditionele folkmuziek en een album vol psychedelica trachten ze op derde album Closing Time de gulden middenweg te vinden.

En het moet gezegd worden, het zit ze als gegoten. Opener ‘Closing Time’ klinkt als een liedje dat je al twintig keer eerder hebt gehoord, maar dan net even anders. De invloeden van de traditionele folksongs uit Groot-Brittanië van o.a. Vaughan Williams en Bert Jansch zijn weer sterk aanwezig, na even achter gelaten te zijn voor tweede album Nightingale. De psychedelica op dat album steekt op het tweede gedeelte van het album weer de kop op, ongetwijfeld met de zijdes van een LP in het achterhoofd. Het levert de sterkste nummers van de plaat op, namelijk ‘Birth Of A Nation’ en ‘That’s The Way It Should Have Begun (But It’s Hopeless)’.

Het lijkt een hele doordachte aanpak geweest, om van de traditionele folksongs van het debuutalbum en de meer psychedelische toon van album nummer twee een plaat te smeden waar beide elementen samen kwamen. Het had echter wel wat minder abrupt gemogen. Er is nu een hele duidelijke scheiding tussen albumzijdes A en B, met een andere plaatindeling had het allemaal een stuk organischer geklonken. Wanneer ‘Daughter’ klaar is en de nachtegaal de ochtend weer inluid heb je twee prima kroegen bezocht, maar misschien had je wel geen zin om zo plotseling van kroeg te wisselen.

Erland & The Carnival is niet meer zo duidelijk op zoek naar een geluid als op Nightingale, maar echte compromissen sluiten ze ook niet. Een mooie verzameling songs van een band die precies weet waar ze mee bezig zijn. Deel het volgende album een beetje beter in en je hebt een plaat om te koesteren.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Erland and The Carnival Label:Full Time Hobby
Cover Various - Run For Cover Records: 2014 UK/EU Sampler

Various - Run For Cover Records: 2014 UK/EU SamplerRun for Cover Records is een jong Amerikaans label dat sinds 2008 een flink...

Cover Reigning Sound - Shattered

Reigning Sound - Shattered Een paar jaar geleden was Reigning Sound een van de hoogtepunten van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT