RECENSIE: Radar Men From the Moon - Strange Wave Galore

Radar Men
2014-09-18 Het Austin Psych Fest is de festivalhemel voor psychliefhebbers. Goed voorbeeld deed volgen; eerst in Liverpool en sinds dit jaar ook in Eindhoven. Een ‘moetje’ in de line-up van de eerste editie van Eindhoven Psych Lab was Radar Men From The Moon (RMFTM). Deze Eindhovense band hoort simpelweg tot de top in het genre space- en psychrock. Ook Strange Wave Galore laat daar geen misverstand over bestaan.

RMFTM is niet zuinig met de melodieën; vaak klinken er verschillende door elkaar heen. Rommelig komt echter niet in het woordenboek van de Eindhovenaren voor. Zo vormen de bliepjes in het titelnummer een melodie die een andere weg gaat dan gitarist Glenn Peeters, zonder dat dit chaotische taferelen tot gevolg heeft. Peeters’ korte reeksen van aanslagen waarbij hij niet van akkoord wisselt, zijn een kenmerk zoals ieder nummer dat wel heeft. Het menu blijft bestaan uit een mengelmoes van spacerock, noise, shoegaze en wat al niet meer. De toegepaste verhoudingen blijven echter wisselen.

‘Surrealist Appearance’, het eerste nummer, draagt een titel die treffend is voor het complete oeuvre van RMFTM. Alles kan, fantasie wordt werkelijkheid. Het onbegrensde van het surrealisme is kenmerkend voor Strange Wave Galore. Een technisch gitaarmotief in het openingsnummer gaat vergezeld door een door bassist Jan-Titus Verkuijlen vormgegeven en geheel op zichzelf staande creatie. Op ‘Lautréamont’ na – dit nummer laat zich het best omschrijven als los zand – vormen de verschillende lagen altijd een symbiose.

Een piek qua intensiteit bereikt RMFTM in ‘The Sweet Confusion’ – ook al zo’n treffende titel. Het is een prachtig voorbeeld van de geslaagde kruisbestuivingen tussen genres, iets waar de band in uitblinkt. Het is spacerock zonder restricties, waarbij gruizige shoegazegitaren een spanning veroorzakend rookgordijn optrekken. Dit, de grillige groove van ‘Opaque’ en de eerdergenoemde hoogtepunten zijn simpelweg verplichte kost voor iedereen die houdt van eigenzinnige rockbands.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Radar Men From the Moon Label:Eigen Beheer
Jib

Counter Jib - Counter Jib EPHet Utrechtse Counter Jib zal zeer binnenkort haar debuutalbum Mirk &...

Cover Tops - Picture You Staring

Tops - Picture You Staring De naam Tops zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT