RECENSIE: Malcolm Holcombe - Pitiful Blues

Holcombe
2014-10-02 De rauwe stem van Malcolm Holcombe, het stampen van zijn voeten op de vloer en zijn gitaarspel zijn de drie ingrediënten waarop Pitiful Blues gebouwd is. Malcolm Holcombe is daarmee een blueszanger in de oude stijl. Hij sluit daarmee aan bij mannen als John Lee Hooker, Robert Johnson en Doug McLeod. Zijn doorleefde stem doet vermoeden dat Holcombe veel heeft meegemaakt en de nodige hoeveelheid drank heeft genuttigd. Zijn stem doet sterk denken aan Willy DeVille. Een man die bekend stond om zijn onvoorspelbare karakter: een vooroordeel dat je dan ook gelijk over Malcolm Holcombe gevormd hebt.

Producer Jared Tyler bouwt over deze simpele ingrediënten enkele subtiele aanvullingen. Hij laat een viool klinken op ‘Roots’, laat regelmatig een steelgitaar horen en gebruikt een tweede stem tijdens ‘By The Boots’. Altijd blijft de focus up de drie basispunten liggen. Daarin overtuigt Holcombe. Zijn enthousiaste schreeuw in laatstgenoemde nummer klinkt schitterend. Meteen koester je, samen met Holcombe, argwaan tegen de overheid. ‘Words Not Spoken’ is het hoogtepunt van de plaat. Het drumritme van de zanger zijn voeten klinkt hier net wat agressiever. Met de woorden ”Childhood is suffering, where innocence dies in front of you” is het geen vrolijke kost wat je voorgeschoteld krijgt.

Hoewel de nummers op Pitiful Bluesblijven boeien en de productie zeer fraai gedaan is, wil het nergens echt spannend worden. Holcombe mompelt maar mopperend door. Je krijgt, geheel in overeenkomst met de album titel, het idee dat Holcombe medelijden verwacht van de luisteraar. Dat maakt hem onsympathiek en verveelt op een gegeven moment. Zowel de nummers als Malcolm Holcombe zouden aan kracht winnen als ze oprecht boos of trots geklonken hadden. Voor de artiest, die al niet meer de jongste is, zal het daar waarschijnlijk helaas te laat voor zijn.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Malcolm Holcombe Label:Pias
Cover Richard Thompson - Acoustic Classics

Richard Thompson - Acoustic ClassicsDe Engelse singer/songwriter Richard Thompson is door de Rolling Stone...

Cover Wendy McNeill - One Colour More

Wendy McNeill - One Colour More Soms heb je mensen waar het woord artiest niet genoeg voor is. Zij verdienen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT