RECENSIE: The Aikiu - Ghost Youth

Aikiu
2014-09-08 Na een aantal singles en EP’s heeft de Parijse band The Aikiu (uit te spreken als ‘eye cue’) met Ghost Youth eindelijk zijn debuutalbum uitgebracht. Naar eigen zeggen is de band beïnvloed door namen als David Bowie, Roxy Music, The Cure en Prince. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het album doorspekt is met new wave en electropop invloeden uit de jaren tachtig, gecombineerd met een vleugje disco en R&B.

Bij de eerste beluistering van het album zijn duidelijk de invloeden van de eerdergenoemde artiesten en bands te horen. Maar in hetzelfde rijtje horen ook zeker bands als Yazoo, Erasure, The Pet Shop Boys, Pulp en Falco. Dit komt enerzijds door de stem van de frontman Alex Aikiu, die bij vlagen lijkt op Alison Moyet of Andy Bell van Erasure en anderzijds door de dramatiek in de teksten en het hoge synthesizergehalte van de band.

De plaat bevat een aantal uptempo nummers en een aantal langzamere, meer ‘dramatische’ nummers. Daarmee is er voldoende afwisseling, maar de uptempo nummers lijken de band net iets beter te passen. Uitschieters zijn ‘Let Me Freak Out’, de single ‘Fools’, waarbij het gebruik van samples en de sfeer heel erg doet denken aan Moby ten tijde van Play en de nummers ‘A Distant Science’ en ‘Somehow’, die qua basloop en sfeer heel erg doen denken aan ’Lullaby’ van The Cure. Daarnaast is de wat langzamere, schurende single ’Win’ ook één van de hoogtepunten. Hierop is een gastrol weggelegd voor J.D. Samson, die ondermeer bekend is van de bands Le Tigre en MEN.

Het centrale thema van de plaat is de worsteling van de huidige generatie tieners met het ouder worden, het vinden van een eigen weg en het wantrouwen in de volwassen wereld. Dat zanger Alex Aikiu een fan is van theatrale films blijkt duidelijk uit de teksten, die met de nodige melancholiek zijn doorspekt.

Ghost Youth is een zeer interessant en fris geproduceerd debuutalbum met veel catchy nummers, waarbij je als luisteraar wordt meegevoerd naar de meer onschuldige jaren tachtig van de vorige eeuw. Of de huidige tieners uit het sociale media tijdperk hier echt op zitten te wachten moet nog blijken. Aan de andere kant is retro ook wel weer vrij ‘hot’.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:The Aikiu Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Benjamin Booker - Benjamin Booker

Benjamin Booker - Benjamin Booker Benjamin Booker is het nieuwe lievelingetje van de Amerikaanse blogs. Met...

Cover N.U.T.S. - Spill The Blues

N.U.T.S. - Spill The Blues Tijdens het luisteren van Spill The Blues , de debuutplaat van N.U.T.S. ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT