RECENSIE: True Citizen - Blow Your Mind With Why

TC
2014-09-12 Sinds 2008 maakt de band True Citizen, naar eigen zeggen, ‘alternatieve rock’. Na een aantal jaren te hebben gestoeid met de zoektocht naar een ‘eigen’ geluid, brachten ze afgelopen augustus de EP Blow Your Mind With Why uit. De band noemt zichzelf een combinatie tussen Radiohead en Muse, maar op de ruim een halfuur durende EP valt meer te ontdekken.

Opener ‘Undefined’ klinkt als een rustiger, meer uitgesponnen versie van Radiohead en brengt verschillende elementen met zich mee. De band weet zowel wat vollere stukken als de rustigere delen van het nummer goed over te brengen en die afwisseling, in combinatie met de perfect passende stem van (lead)zanger Mathijs, houdt het nummer interessant en divers.

‘Run’ heeft een mooie opbouw van rustig naar een meer melodisch stuk, om vervolgens weer over te gaan in samenzang. Zangers Mathijs en Anne vullen elkaar hier perfect aan en fluisteren de luisteraar bijna toe. Hoogtepunt van de EP is nummer ‘Big Waves (Are Coming)’ wat het vakmanschap van het kwartet toont. Op een melancholische manier wordt er rustig opgebouwd naar een climax met postrock-achtige segmenten, die erg mooi en vol klinken. De eerder genoemde diversiteit blijft de band vasthouden.

‘Those Prowling Eyes’ is een dynamisch nummer waar een Thom Yorke-achtige stem ten gehore wordt gebracht, wat ontzettend goed past bij het tempo en de variëteit wat de song met zich mee brengt. Erg jammer is daarom dat het nummer op een wat abrupte manier eindigt. ‘Hide With Me’ begint met mooi pianospel, dat vervolgens wordt ondersteund door gitaar wat in het hele nummer wordt doorgetrokken, waardoor het geheel een dromerige sfeer krijgt.

De EP wordt getypeerd door uitgesponnen stukken die instrumentaal beginnen en waar vervolgens de zang geleidelijk aan wordt toegevoegd. De variëteit in tempo, instrumentatie en vooral stemgeluid zijn de meest opvallende elementen van de plaat. Een aandachtspuntje is dat de wat rustigere stukken van de nummers soms wat te vaak worden herhaald. Desalniettemin is op Blow Your Mind With Why te horen dat de leden van True Citizen ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld en dat de band barst van de ambitie. Blow Your Mind With Why is een plaat waarvan je niet zou verwachten dat die door een Nederlandse band wordt gemaakt, en dat is positief bedoeld. Wij zijn erg benieuwd geraakt naar de langspeler!
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:True Citizen Label:Eigen Beheer
Cover Lost In LA - Saturday Nights And Monday Mornings

Lost In LA - Saturday Nights Monday MorningsOnlangs viel bij ondergetekende een album van Lost In LA op de mat. Een...

Cover Gravel Town - From Grace

Gravel Town - From Grace Het succes werd Gravel Town al vrij snel in de schoot geworpen. De meeste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT