RECENSIE: Slam & Howie and the Reserve Men - Live All Over Europe

Slam
2014-10-01 Wie de actualiteiten nauwlettend volgt moet haast oppassen niet zelf gebukt te gaan onder alle ellende waarmee we overstelpt worden. De wereld staat er slechter voor dan ooit en de herfst moet nog beginnen. Het medicijn om de komende maanden goed door te komen is vanaf deze week verkrijgbaar in de vorm van een live-album dat afkomstig is van Slam And Howie And The Reserve Men, een stel losgeslagen hillbillies uit Zwitserland die zich hebben gespecialiseerd in Outlaw Country Trash of, zoals ze het zelf hebben genoemd, Bastard Speed Country. Toegegeven, wij hadden er nog nooit van gehoord en dat ze zich daar, in het Alpenland, behalve met bankgeheimen ook nog bezighielden met zaken als bluegrass, country, punk en folk durfden we niet eens te vermoeden.

Navraag leert ons dat er al enkele studio-albums zijn verschenen van dit gezelschap maar dat er op het podium tijdens de live-optredens pas echt overtuigd wordt. Om aan de grote vraag naar een blijvende herinnering te voldoen is besloten om speciaal voor de fans een uitgebreide concertregistratie samen te stellen uit zeventien shows die de band vorig jaar afwerkte in zeven landen. Live All Over Europe is opgenomen in diverse Europese steden waar het vijftal vorig jaar de boel op stelten zette met hun bonte mix van alle bovengenoemde muzieksoorten.

Met het aanstekelijke ‘Wanna Be On The Road Again’ wordt direct de toon gezet voor de complete set van maar liefst twintig tracks die we op dit album tegenkomen. Dit vlotte rockertje kunnen we met gemak als lijflied beschouwen van deze podiumbeesten. Dat Slam & co. door de vele optredens sterk op elkaar zijn ingespeeld leidt geen twijfel. De variatie zit hem voornamelijk in het tempo waarmee de nummers worden afgewerkt: snel, sneller en nog iets sneller. De manier waarop een zekere Ross zijn banjo aftuigt is ronduit indrukwekkend.

Hoewel al het materiaal zelfgeschreven is blijkt de band zijn klassiekers te kennen. Wat te denken van Steve Earl’s ‘Johnny Come Lately’? Er zijn wel eens mindere vertolkingen van deze songsmid opgenomen. We horen zelfs de traditional ‘Old Dan Tucker’ voorbijkomen, lange tijd een vaste waarde in de setlist van Bruce Springsteen tijdens zijn Seeger Sessions en ook hiervoor geldt dat deze uitvoering een integere behandeling heeft gekregen. Het publiek lijkt het allemaal prima te vinden want het enthousiasme druipt er vanaf en dat is het precies waar het tijdens deze optredens om draait: een feest voor zowel band als de toeschouwers en daar is helemaal niets mis mee.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Slam & Howie and the Reserve Men Label:Teenage Head Music
Cover Judy Blank - When The Storm Hits

Judy Blank - When The Storm HitsPas negentien jaar oud is ze, en haar debuutalbum is al uit. Judy Blank ,...

Cover Wolf Alice - Creature Songs EP

Wolf Alice - Creature Songs EP Gedurende de vier jaar van hun bestaan, wordt de muziek van Wolf Alice...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT