RECENSIE: Rachel Sermanni - Live in Dawson City

Sermanni
2014-12-10 Van de meeste artiesten verschijnt pas een live album nadat ze een aantal studioplaten hebben uitgebracht. Een dergelijk album weerspiegelt dan vaak de hoogtepunten uit een wat langere carrière. Dat geldt niet voor de 22-jarige Schotse singer-songwriter Rachel Sermanni die pas een studioplaat en een aantal EP‘s heeft uitgebracht en nu met het live album Live In Dawson City op de proppen komt. Overigens heeft de jonge zangeres al veel podium ervaring, want ze heeft al in het voorprogramma gestaan van onder andere Fink, Elbow, Mumford and Sons en Elvis Costello. De muzikale stijl is het best te omschrijven als folk, met de nodige blues ingrediënten.

Het album werd opgenomen tijdens het jaarlijkse muziekfestival in het kleine Canadese stadje Dawson. De meeste nummers van de plaat zijn afkomstig van haar debuutalbum Under Mountains uit 2012. Daarnaast is het nummer ’Two Birds’ eerder op de EP Everything Changes verschenen en bevat de plaat twee nieuwe liedjes, te weten ‘To Wait To Wit To Woo’ en ‘I’ve Got A Girl’.

Live In Dawson City begint met een intro waarin de zangeres wordt aangekondigd. Dat is op zich leuk om een keer te horen, maar gaat na een paar draaibeurten wel vervelen. Daarna wordt de luisteraar echter op een intieme, maar ook vrolijke wijze meegenomen in de betoverende muzikale wereld van Rachel. De nummers, die minimalistisch zijn uitgevoerd met gitaar en Jennifer Austin op piano, bieden alle ruimte voor de loepzuivere, krachtige en heldere stem van de zangeres. Duidelijk is dat in de nummers de nadruk ligt op de persoonlijke en soms melancholische teksten die veelal over liefde en liefdesverdriet gaan. De minimale instrumentale begeleiding heeft vooral als doel om de sfeer van de nummers te benadrukken. En dat pakt over het algemeen bijzonder goed uit, waardoor de plaat nergens gaat vervelen. De grootste hoogtepunten zijn het zeer breekbare nummer ‘Marshmallow Unicorn’ en de meer dynamische nummers ‘Bones’ en ‘The Fog’, waarin Rachel af en toe flink uithaalt met haar stem. Maar de overige nummers doen nauwelijks onder wat betreft niveau, waarbij de nieuwe nummers goed aansluiten bij het oudere materiaal.

Live in Dawson City is een prachtig ingetogen en breekbaar live album, waarin de stem van Rachel prachtig toch zijn recht komt en waarin ook het plezier van de muzikanten hoorbaar is. Het is een mooie introductie voor degene die haar nog niet kent en voegt een extra intimiteit toe voor degenen die bekend zijn met haar studiowerk.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Rachel Sermanni Label:Dying Giraffe Recordings
Cover The Magic Numbers - Alias

The Magic Numbers - AliasDat het een stuk lastiger is om aan hoge verwachtingen te voldoen daar weten...

Cover The Script - No Sound Without Silence

The Script - No Sound Without Silence Wat The Script doet is knap. Iedereen heeft ze, guilty pleasure`s , een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT