RECENSIE: Aestrid - No Map Or Address

Aestrid
2014-10-31 De band Aestrid is nog niet echt bekend bij het grote publiek. Toch heeft dit indie trio uit Soest, dat in 2004 is ontstaan als soloproject van zanger/gitarist Bo Menning, met No Map Or Address alweer zijn derde plaat uitgebracht.

Duidelijk is te horen dat de band zich ten opzichte van de vorige plaat Boxl verder heeft ontwikkeld. De nieuwe plaat is namelijk afwisselender en heeft een meer ingetogen en volwassen geluid. Dit laatste komt ook door de productie. Het album werd namelijk in slechts acht dagen in een Canadese studio opgenomen, waarbij de meeste nummers in één take op de plaat werden gezet. Het resultaat is een rauwer en meer open geluid. Daarnaast valt op dat per album, de nummers langer worden en de liedjes in aantal afneemt.

No Map Or Address begint rustig met het intieme nummer ‘Billy’, dat vanwege de melodielijnen van de piano zo een nummer van Novastar had kunnen zijn. Daarna kabbelt het album voort met het sfeervolle ‘Okeio’, dat qua sfeer doet denken aan Sigur Rós. Net als de aandacht wat weg lijkt te dwalen volgen een aantal snellere nummers, waarna de uptempo en langzamere nummers elkaar wat meer afwisselen. Het bijzondere is dat Aestrid in zowel de snellere, als in de wat langzamere nummers weet uit te blinken. Zo zijn zowel de sterk energieke single ‘Seattle Or Portland’, het kippenvel bezorgende ‘Needles Of The Tree’ en het slepende ‘Suburban Reverb’ absolute hoogtepunten. Regelmatig passeert de vergelijking met bands als Radiohead en Placebo daarbij de revue. De bassist JJ Sielcken en de drummer Ray Kornet vormen in de band overigens een ijzersterke ritmesectie.

De rode draad van het album vormt de zoektocht in het leven naar de eigen identiteit, zingeving en liefde, waarvoor geen kaart bestaat en waarvan geen adres bekend is. Dit thema in combinatie met de soms gekwelde uithalen in de zang van Bo, waarbij de stem lijkt op een mix van Radiohead’s Thom Yorke, Tom Odell en Brian Molko van Placebo, levert een zeer melancholisch gevoel op.

Aestrid heeft met No Map Or Address een dijk van een plaat afgeleverd, die zich gemakkelijk kan meten met de betere platen van de hiervoor genoemde internationale artiesten en die vooral naar meer smaakt.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Aestrid Label:Suburban
Union J

Union J - Union J Union J is een boyband samengesteld uit deelnemers van de Britse X-factor....

Cover Death From Above 1979 - The Physical World

Death From Above - The Physical World Het is zo'n release waarvan je hoopte dat-ie zou komen, maar die je niet had...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT