RECENSIE: Sväva - We Have Just The Life We Want

Svava
2014-10-30 Sväva klinkt als een dromerige rockband uit Scandinavië. Hun artiestennaam betekent letterlijk zweven in het Zweeds. Een toepasselijke naam. De leden komen inderdaad uit het noorden, maar dan helemaal uit Leeuwarden. Hun debuut-EP We Have Just The Life We Want bevat vier atmosferische nummers die veel goeds beloven voor de toekomst.

De EP is gevuld met verfijnde droompop, een genre dat langzaam steeds meer populariteit boekt. Gelukkig is de groep niet bezig met een populariteitswedstrijd. Opener ‘Halcyon Days’ laat ze gelijk van hun sterkste kant zien. De gitaarrif is afstandelijk en verslavend. Het lijkt zich ergens ver weg te bevinden terwijl zangeres Bente over misplaatste gevoelens zingt.

De contradictie wordt duidelijk wanneer ze zowel ”Oh there is nothing to be said about” als ”Oh there is nothing to talk about” zingt op de opener. De teksten zijn dusdanig cryptisch en metaforisch dat ze voor elke luisteraar een andere betekenis kunnen hebben. De koude klanken sluiten naadloos aan op de treurige teksten die stuk voor stuk iets van hoop bevatten.

Tekstueel en muzikaal zijn ze erg sterk. De meeste memorabele nummers zijn ‘Halcyon Days’ en ‘Flown’. De laatste twee tracks zitten ook prima in elkaar, maar behalen niet het niveau van de vorige nummers. Het mist muzikaal iets pakkends. Vooral ‘Ancient Mind’ lijkt erg op een standaard dreampop track. Daar staat tegenover dat de woorden bij deze nummers mysterieus en bijzonder zijn.

Het is een jonge band, maar dat vergeet je snel bij het beluisteren van hun muziek. Het is rijk, gelaagd en vertrouwd zweverig. Als de laatste noten zijn aangeslagen zal je gelijk afvragen wanneer de hele cd uitkomt. Er zijn weinig beginnende bands die met een gelikt en afgewerkt product aankomen. Majestueus en ingetogen. Dat is Sväva.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Sväva Label:Eigen Beheer
JosH

Jôshan - An American Train (Heading For California!) ”Het maakt niet uit wat ze schrijven, als ze maar schrijven” , het zijn de...

Cover Sticky Fingers (Aus) - Land Of Pleasure

Sticky Fingers (Aus) - Land Of Pleasure De Australische band Sticky Fingers is verre van lui. Want een jaar na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT