RECENSIE: Greylag - Greylag

Greylag
2014-12-12 De eerste optredens in Europa van het uit Portland afkomstige Greylag zijn inmiddels achter de rug. De Nederlandse première vond deze week plaats in de Utrechtse Ekko tijdens het Le Guess Who-festival, een festival waar de meest interessante muzikale buitenbeentjes zich presenteren voor een publiek dat voor een groot gedeelte bestaat uit journalisten en festivalprogrammeurs. Vooral voor dit optreden waren de verwachtingen bijzonder hoog. Te hoog misschien. Over de podiumverrichtingen van het trio lopen de meningen dan ook iets uiteen, maar dat we het album, door de band voor het gemak ook maar Greylag genoemd, gaan terugvinden in veel eindejaarslijstjes staat nu al onomstotelijk vast. Niet meer dan terecht. Er gingen maar liefst vier jaren van keihard werken aan vooraf waarin de lat niet hoog genoeg gelegd kon worden. Het is dan ook een prachtige verzameling geworden met harmonieuze folk, zowel akoestisch als elektrisch, sfeervolle americana en bij vlagen zelfs behoorlijk stevige gitaarpop.

Uit de vele tientallen demo’s die de band had klaar liggen werden in de studio de beste ideeën gebruikt met negen juweeltjes als eindresultaat. Voor deze klus werd met Phil Ek niet de eerste de beste producer aangesteld. Ek werkte al eens met Band of Horses en Fleet Foxes en het zijn juist deze namen die we menen terug te horen bij beluistering van dit album. Niets mis mee want Greylag beschikt wel degelijk over een heel eigen geluid. De ongekend zuivere stemklanken van zanger Andrew Stonestreet spelen hierbij een zeer voorname rol, maar ook de spannende opbouw van enkele composities is van een uitzonderlijk hoog niveau. Sterke voorbeelden hiervan zijn tracks als ‘Yours To Shake’ en ‘Arms Unknown’ die uit verschillende lagen bestaan en in zowel tempo als dynamiek een bijzondere variatie kennen. Van het dromerige en ingetogen ‘Burn On’ durft de band moeiteloos over te gaan in een wild stampende ‘Mama’ of een ruig beukende ‘Kicking’.

Zelfs na meerdere draaibeurten blijkt Greylag geen zwakken momenten te kennen. Nu maar in godsnaam hopen dat nummer twee niet zo lang op zich laat wachten en dat Greylag vervolgens met een sterke liveset ook op het podium weet te overtuigen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Greylag Label:Dead Oceans
Cover Sound Of Yell - Brocken Spectre

Sound Of Yell - Brocken Spectre Sound Of Yell is een eigenaardige instrumentale Schotse band. En dan hebben...

Cover Sarah Marie Young - Little Candy Heart

Sarah Marie Young - Little Candy Heart De in Chicago woonachtige zangeres Sarah Marie Young komt uit een muzikaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT