RECENSIE: Electric Youth - Innerworld

Innerworld
2014-11-17 De soundtrack voor Nicolas Winding Refn’s Drive is misschien wel één van de meest geroemde filmscores van de 21e eeuw. De diepe, melancholische synthesizers gaven de straten van Los Angeles de perfecte begeleiding. Tussen alle duistere stukken van o.a. Chromatics en Kavinsky viel ‘A Real Hero’ op vanwege zijn lichtere geluid. Het nummer werd (mede) geschreven door Electric Youth en is ook terug te vinden op het langverwachte debuut van het Canadese duo, bestaande uit Austin Garrick en Bronwyn Griffin. Innerworld blijkt het wachten waard.

Het album borduurt voort op de sound van dat hoogtepunt. Ook op Innerworld staan de melancholische synths overal vooraan in de mix. Garrick hint constant naar dreampop zonder hierbij het popaspect te verliezen. De vocalen van zijn vriendin Bronwyn Griffin liften mee op deze golf, samen een levendig landschap aan geluiden crëerend. Alles aan Innerworld transporteert je naar een zomernacht in de grote stad, terwijl je kijkt naar de sterren vanaf het dak van een wolkenkrabber zingt Griffin over haar grote liefde Garrick, die op zijn buurt antwoord met de ene prachtige melodie na de andere.

Electric Youth weet dit geluid heel gericht tot stand te brengen. Dit valt al te zien aan de cover en de albumtitel, waar jonge gelijkenissen van Garrick & Griffin hand in hand door een groene wijde lopen, met een strakblauwe lucht aan de hemel. Achter dit gelukzalige portet ontvouwt zich een sterrenhemel die doet vermoeden dat de volwassen versie van Electric Youth eigenlijk meer met de nacht van doen heeft.

‘A Real Hero’ is nog steeds een hoogtepunt, met ‘Runaway’, ‘Another’ en ‘The Best Thing’ komen hier nog wat prachtige nummers bij. Enige minpuntje aan deze plaat is het vele gebruik van de instrumentale intro’s. Deze voegen weinig toe aan het geluid en nemen met bijna zeven minuten iets te veel tijd in beslag. De keuze om ‘A Real Hero’ te omlijsten met zowel een intro als een outro zet het ook iets te veel apart van de rest van het album.

Het is te hopen dat Garrick & Bronwyn nog lang gelukkig blijven, want met Innerworld hebben ze een prachtig gezamenlijk liefdeswerk afgeleverd. Het album straalt als de neonverlichting van een nachtclub, maar dan met de intimiteit van een huwelijksreis.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Electric Youth Label:Secretly Canadian
Cover Adrian Crowley - Some Blue Morning

Adrian Crowley - Some Blue Morning Adrian Crowley komt uit Dublin. De singer-songwriter wist al een redelijke...

Cover Sound Of Yell - Brocken Spectre

Sound Of Yell - Brocken Spectre Sound Of Yell is een eigenaardige instrumentale Schotse band. En dan hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT