RECENSIE: Feaver - A Year From This Day

Feaver
2014-11-20 Het maken van het debuutalbum A YearFromThis Day van de Rotterdamse band Feaver is beslist niet zonder slag of stoot gegaan. Hier schuilt dan ook een tragisch verhaal achter. Na samen met de band al veel inspanningen voor het albumgeleverd te hebben, kreeg frontman Tjeerd Broere een ongeluk op nieuwjaarsavond, waarbij hij als gevolg van een breuk in zijn oogholte ernstige gehoorschade opliep. Hij dacht dat hij nooit meer muziek zou kunnen maken. Gelukkig keerde het tij en na intensieve therapie voor Broere kregen ze A YearFromThis Day weer op de rails, met een resultaat dat er best mag wezen.

Het album bestaat uit een verzameling van rustige, meeslepende nummers die heel verhalend aan de luisteraar gebracht worden en die hier en daar zo zijn ups en downs hebben.Tekstueel gezien zijn het vooral downs, want er komt meestal niet heel veel vrolijkheid vanaf. “Got myself a little black car, and learn how to become a racer. I have not lost my demons yet, now I am a chaser” afkomstig uit het nummer ‘Black Car’geeft hier misschien al enigszins een indicatie van. In ‘Conspiracy’ doet de band ook nog eens een shout-out naar de overheid vanuit de veronderstelling dat zij vol met samenzweringen tegen hen zitten en in ‘A Year From This Day’ wordt het nóg net iets minder vrolijk door te zingen over iemand die letterlijk alles verloren heeft en helemaal alleen is. Gelukkig komt het bij de laatstgenoemde nog wel redelijk goed aan het einde van het lied. Echter zijn het vaak onderwerpen die in eerste instantie misschien niet meteen herkenbaar zijn voor de luisteraar en daardoor zijn de nummers qua tekst iets minder aangrijpend.

Qua muziek hebben ze bij Feaver een goede balans gevonden tussen enerzijds meeslepende melodieën door bijvoorbeeld het gedragen spel van violen in samenhang met de accordeon van Julia Reinhold, zoals goed te horen is in ‘Train’, dat tevens de eerste single van de band is. Anderzijds zijn daar de uptempo gitaarpartijen die eigenlijk bijna niet te missen zijn in de folkmuziek. Het is te horen dat de tracks op het album wel enige samenhang hebben omdat er eigenlijk sprake is van een heel natuurlijke overloop in elkaar. Er zitten namelijk geen enorme uitschieters tussen en daardoor is het een plaat die vrij makkelijk weg luistert.

Je moet op A YearFromThis Day geen vrolijke zomerse deuntjes verwachten, want dat is niet de boodschap die de band hiermee over wilt brengen. In plaats daarvan sluit het qua stemming perfect aan bij de donkere en regenachtige dagen die we gedurende deze herfst tegemoet gaan. Dus trek die pantoffels aan en haal je warme deken en kop warme chocolademelk maar vast tevoorschijn, want met dit album heb je een extra reden om even lekker binnen te blijven.
Recensent:Jennifer Worrell Artiest:Feaver Label:Amsterdam Recording Company
Cover Luke Winslow King - Everlasting Arms

Luke Winslow King - Everlasting Arms Luke Winslow-King is al geen onbekende meer in Nederland. In navolging van...

Cover The Drums - Encyclopedia

The Drums - Encyclopedia Stiekem dachten we allemaal dat The Drums een eendagsvlieg zouden worden,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT