RECENSIE: Amulet - The First

Amulet
2014-11-07 Oldschool metal is in. En ook Amulet uit Londen heeft dat goed in haar oren geknoopt. Het vijftal is op haar debuutalbum The First heftig geïnspireerd door de metal zoals die in de vroege jaren tachtig werd voorgeschoteld. U begrijpt het al, de belangrijkste inspiratiebronnen zijn volgens eigen zeggen Iron Maiden, Motörhead en zelfs Black Sabbath. Graag willen we daar nog de beginjaren van Anthrax aan toevoegen, zeker ook omdat zanger Jamie Elton heel erg (bewust?) zijn best doet om op Joey Belladonna te lijken. Zo te horen een onbegonnen zaak.

Wat Amulet wel siert is dat ze dezelfde Do it yourself gedachte uitdragen zoals de pioniersbands dat in hun beginjaren deden. Zanger Jamie Elton heeft namelijk alles zelf opgenomen en gemixt. Blijkbaar vindt hij zijn eigen stem prima, want hij staat prominent in de mix. Helaas is de man maar een matige zanger, zodat de muziek hierdoor al snel irritatie oproept, terwijl de heren muzikaal gezien best een aardige pot ouderwetse metal op de mat leggen. Een beetje fantasieloos dat dan weer wel, met links en rechts bij elkaar gejatte riffs. Zo is de openingsriff van ‘Glint Of The Knife’ duidelijk gebaseerd op ‘I Am The Law’ van Anthrax.

Gelukkig zijn er ook nog wel een paar lichtpuntjes te beleven zoals het instrumentale ‘Talisman’ dat zo van een Black Sabbath plaat lijkt weggelopen en ook de afsluiter ‘Nightmare’ is redelijk aan te horen, al verpest ook hier meneer Elton de boel enigszins.

Amulet is typisch een band die veel te vroeg een platendeal is aangeboden. De band opereert nog op demo-niveau en zou daar nog een tijdje moeten blijven totdat er echt goede songs worden geschreven. Misschien zou een andere zanger ook geen overbodige luxe zijn. Wanneer ze dan met een goede producer de studio in duiken zou het nog wat kunnen worden. Hoe oldschool metal wel mooi tot leven kan komen heeft het Zweedse Wolf op haar laatste album Devil Seed heel fraai bewezen. Eat your heart out, heren!
Recensent:Jan Didden Artiest:Amulet Label:Century Media
Cover Hang The Bastard - Sex In The Seventh Circle

Hang The Bastard - Sex In The Seventh CircleEen van de belangrijkste sludgebands van dit moment is ongetwijfeld Hang The...

Cover The Veldman Brothers - Livin`By The Day

The Veldman Brothers - Livin`By The Day De Veldman Brothers zijn een degelijke en constante kracht in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT