RECENSIE: Feis - Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen

Feis
2014-11-24 Rappers staan niet bekend om hun punctualiteit. Albums worden vaak uitgesteld en enkele albums worden zelfs zo ver uitgesteld dat het de vraag is of ze überhaupt uit gaan komen. Zo leek het album Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen van de Rotterdammer Feis de Detox van Nederland te gaan worden. Dat album was immers in 2009 al op de track ’Zegevieren’ van het album van Winne aangekondigd. Maar juist op het moment dat het erop leek dat we geen album meer hoefden te verwachten van Feis, verscheen daar uit het niets zijn EP Gebouwd Voor Dit. Hierop stonden nummers die niet op het album zouden komen. Deze zeer sterke EP was niet in de winkel te verkrijgen, maar voor de fans gewoon op straat te koop en bleek inderdaad de voorbode van zijn album. Ruim vijf jaar na de aankondiging is daar het debuut van het Rotterdamse Ecktuh Ecktuh lid Feis.

Hoewel de titel van het album al enkele jaren bekend was is het best een ontboezeming voor een Brag & Boast rapper als Feis. Toch blijkt duidelijk dat die titel niet voor niets is gekozen. Op zijn album gaat de Rotterdammer, zoals door hem aangekondigd, namelijk inderdaad een stuk dieper dan op het tot nu toe bekende materiaal. Met nummers als ‘Loslaten’, over een vriendin en een vriend die hem remmen in zijn ontwikkeling en hem niet kunnen bieden wat hij nodig heeft en ‘Let Maar Niet Op Mij’, waarin hij beschrijft hoe hij na een zware avond de volgende dag dronken, stoned en een beetje mensenmoe geworden is, gunt Feis ons een kijkje in zijn hoofd. Hij lijkt de luisteraars als therapie te gebruiken om alles van zich af te schrijven.

In tegenstelling tot anderen nodigt Feis geen legioen aan gastrappers uit. Het mooie is dat hij dit ook helemaal niet nodig heeft. Hij redt het met slechts de hulp van zijn Ecktuh Ecktuh crew en blijkt in staat om zelf het leeuwendeel van zijn album te dragen. Deze jongen weet een verhaal van kop tot staart te vertellen op een album met een perfecte balans. Diepe nummers, een stukje opscheppen voor de luchtigheid en een skit om een mooi rustpunt in het album te leggen, alles klopt en is perfect geplaatst. Zelfs het grote nadeel van Feis is omgeturnd tot een voordeel.

De stem van Feis komt namelijk niet altijd boven de muziek uit, waardoor de teksten blenden met de muziek en regelmatig inboeten aan verstaanbaarheid. Opvallend detail hierbij is dat Feis ook bij het rappen van serieuze teksten altijd wat boos lijkt te klinken en dat maakt het dan weer lastig de strekking van een track te beoordelen op de klank alleen. Positief gevolg hiervan is dan wel weer dat het album elke keer weer iets nieuws oplevert en een zeer grote herluisterbaarheid heeft. Dit album gaat voorlopig niet vervelen. Vijf jaar gaat ondergetekende niet redden, maar voorlopig krijgt dit album de tijd om vast te roesten in de speler!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Feis Label:TopNotch
Cover Foo Fighters - Sonic Highways

Foo Fighters - Sonic HighwaysHoewel een pauze was aangekondigd, bleek de band niet stil te kunnen zitten....

Flex

Ronnie Flex - De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd. De in 1992 geboren Ronnie Flex noemt zichzelf op zijn eigen site “De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT