RECENSIE: Antony and The Johnsons - Turning

Turning
2015-03-02 De muziek van het New Yorkse Antony And The Johnsons is moeilijk, wonderschoon, kwetsbaar, beladen en de gemiddelde luisteraar zal een plaat of concert van de band rondom Antony Hegarty moeilijk kunnen uitzitten. Gelukkig wordt de muziek door de kenners en liefhebbers op waarde geschat, want de verschillende albums hebben al flink wat pareltjes opgeleverd. Pareltjes die je alleen ontdekt met geduld en gevoel voor schoonheid. Naast de muziek weet Antony Hegarty te fascineren door zijn worsteling met zijn identiteit. De reis van de vrouw in een mannenlichaam zorgde eerder al voor een mooie documentaire en tussen 2004 en 2006 filmde Charles Atlas een bijzondere tour van de band. De beelden en de bijbehorende muziek werden verwerkt in de eind 2014 verschenen film Turning.

De film blijkt feitelijk meer een documentaire waarin je flarden mee krijgt hoe het er achter de schermen bij de band en het twaalftal androgyne dames, transgenders en transseksuelen tijdens de tour aan toe ging. Het levert intieme anekdotes op uit het leven van de modellen. Deze anekdotes worden het grootste gedeelte van de tijd verwerkt in en rondom de liedjes van het concert, met muziek van de eerste drie albums van de band. Per lied staat er een model centraal. Er wordt plaatsgenomen op een draaiend podium waarop camera`s staan gericht en tijdens de muziek worden de beelden verwerkt in fraaie projecties. Het levert schitterende plaatjes op, zoals bijvoorbeeld bij het sprookjesachtige ‘Twilight’ of het speelse, kleurrijk opgezette ‘Kiss My Name’, waar Antony duidelijk geniet. De anekdotes in combinatie met de muziek van Antony And The Johnsons ontroeren, en geven een fascinerend kijkje in een wereld die de meeste mensen tot op de dag van vandaag nog steeds niet begrijpen.

Toch hinkt Turning een beetje op twee gedachten, is het een documentaire of een concert? Doordat er voor is gekozen om niet alleen rondom, zoals dit bij ‘Cripple And The Starfish’ goed uitpakt, maar ook tijdens de liedjes iemand aan het woord te laten, gaat dit enigszins ten koste van een liedje als ‘For Today I Am A Boy’. Gelukkig is er aan Turning een live cd toegevoegd, waardoor je de liedjes zonder onderbrekingen in al zijn volledigheid kunt beluisteren. Hoewel het inmiddels al de tweede liveplaat is sinds Swanlights(2010), blijkt wederom dat door Hegarty`s beleving de teksten en de muziek live nog beter tot zijn recht komen dan op de studioalbums al het geval is.

Hoewel de liefhebber eigenlijk reikhalzend uit zal kijken naar nieuw werk van Antony And The Johnsons, is Turning de moeite waard. De verhalen van de verschillende personages zijn aangrijpend en het geeft daarnaast een beeld van de periode vlak voor de echte doorbraak van de band. Turning mag dan ook niet ontbreken in de collectie van de fan.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Antony and The Johnsons Label:Rough Trade Records
Cover Pentatonix - That`s Christmas To Me

Pentatonix - That`s Christmas To MeNiet zo lang geleden kregen we bij Festivalinfo een EP binnen van de a...

Cover Gabriel Rios - This Marauder's Midnight

Gabriel Rios - This Marauder`s Midnight Je doet er als popmuzikant goed aan om niet af te wijken van je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT