RECENSIE: Lightwires - Modern Memory

Lightwires
2015-01-30 Af en toe krijg je een album te horen waarvan je denkt, waarom horen we daar zo weinig van? Lightwires heeft zo’n album gemaakt. Indie, dat maken ze. In 2008 maakte deze Utrechtse band de eerste EP en eind 2014 kwam dan het eerste album uit, Modern Memory.

En wat een topplaat is dit zeg. Heerlijke melodieën, top gitaarriffs en sterke zanglijnen maken dit album tot een succes. En daarom komen we weer terug bij de eerste vraag, waarom horen we zo weinig van deze Utrechtse heren? Als we bijvoorbeeld luisteren naar het liedje ‘Elsewhere’ dan zien we de tenten van Lowlands al op en neer springen!

De eerste single van dit album, ‘Suitcase’, is een liedje dat zo door Thom Yorke geschreven zou kunnen zijn voor Radiohead`s OK Computer. Het hele album ademt wel een beetje die sfeer. Duistere gitaarmuziek met een melancholisch stemgeluid. ‘Wild Side Of Youth’ is ook zo’n liedje in die categorie.

Is er dan niets vernieuwends aan Lightwires? Jawel hoor! Op titeltrack ‘Modern Memory’ speelt de synthesizer namelijk de hoofdrol, en dat soort keuzes zijn wel heel erg lekker tussen al het gitaargeweld door. Een andere vreemde eend in de bijt is het liedje ‘Human Shield’. Een liedje dat sterk beïnvloed lijkt door de dancemuziek, maar ook een R&B jongen als Drake lijkt niet ver weg. Uiteraard met een echt Lightwires jasje. Het maakt de muziek interessant en de moeite om vaker te luisteren.

Op het eerste gezicht lijkt Lightwires zo’n bandje dat is blijven hangen aann het einde van de jaren 90, begin 2000, maar dat is zeker niet zo. Door spannende keuzes in de productie laat de band uit Utrecht horen ook anno 2015 hartstikke relevant te zijn. Hoewel de heren een aardig tourschema hebben, lijkt het alsof ze het grote publiek niet helemaal kunnen bereiken en dat is jammer, deze band verdient het!
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Lightwires Label:Eigen Beheer
Cover The Chills - The BBC Sessions

The Chills - The BBC SessionsAl ruim tien jaar lang heeft de Nieuw-Zeelandse band The Chills geen nieuw...

Cover Bade - Miracle Wave

Bade - Miracle Wave Ineens lijkt het wel of al het Nederlandse muziektalent zich in de provincie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT