RECENSIE: Arca - Xen

Arca
2014-12-19 Met het openingsnummer ‘Now You Know’ weet Arca zijn album op een pakkende manier aan de luisteraar te introduceren. De Venezolaanse artiest, die ook nummers produceerde voor FKA Twigs, zet met dit nummer een haast ongrijpbare sfeer neer. De muziek op dit album is repetitief van aard en bevat een afwisseling van zowel scherpe en lichte, als donkere en doffe klanken. Dat levert in eerste instantie een interessante en voor de luisteraar uitdagende plaat op. Uitdagend heeft in deze zin twee kanten, want hoewel het geluid een eigenzinnig karakter heeft, is het soms ook vrij abstract. Het album zit zo vol ideeën dat de aandacht van de luisteraar mogelijk op de proef wordt gesteld.

In de elektronische klanken op Xen vallen onder andere de invloeden van Witch house en Dance hall terug te horen. De muziek doet soms denken aan Crystal Castles, Aphex Twin, Trust en Squarepusher. Op zich niet de minste namen, het is daarom knap dat deze artiest een eigen geluid weet neer te zetten. Het repetitieve karakter van de nummers vertaalt zich ook naar de hele plaat. Hoewel dat voor een bepaalde eenheid zorgt, beschikt de plaat over een grote diversiteit aan elementen. De invalshoek blijft vaak hetzelfde, maar de nummers verschillen onderling wel degelijk van elkaar qua geluid. Neem de overgang van titelnummer ‘Xen’ naar ‘Sad Bitch’. Een mooie schakeling van snel en agressief naar zacht en ingetogen.

‘Thievery’ werd uitgebracht als single en daar hoort ook een vrij bizarre clip bij. Alles rondom Arca lijkt een bepaalde vreemdheid uit te stralen, de cover van het album is daar ook een voorbeeld van. Je kunt je afvragen in hoeverre dit oprecht is of toch een beetje gekunsteld. Een aantal nummers klinken door het ontbreken van een duidelijke structuur en de opeenvolging van een breed scala aan geluiden zeer abstract. Toch is Xen over de gehele lijn een sterk album met een spannende sfeer. Er valt genoeg te ontdekken en zo vallen er bij meerdere luisterbeurten weer nieuwe dingen op. De luisteraar kan dan zelf kiezen of hij de abstracte nummers skipt of niet.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Arca Label:Pias
Cover Jon Hopkins - Asleep Visions

Jon Hopkins - Asleep VisionsAls het eerste nummer zich ontvouwt, borrelt de vraag op of je niet per...

Cover Various - Vanaf Nu - Puna OST

Various - Vanaf Nu - Puna OST Puna is voor liefhebbers van hiphop in Nederland een meer dan bekende naam....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT