RECENSIE: Jennie Abrahamson - Gemini Gemini

Abrahamson
2015-01-02 Popmuziek uit Scandinavië heeft zelden betere tijden gekend. De afgelopen jaren leverden de koude landen in het Noorden van Europa met sterke regelmaat wereldhits af. Of het nou de discofunk van Robyn was, de synthpop van Tove Lo of de EDM-stuiterballen van Icona Pop, allemaal scoorden ze wereldhits. Men doet er dus wijs aan op de letten als er weer een nieuw popalbum het vasteland van Europa opkomt. Jennie Abrahamson is de naam, en in tegenstelling tot de hierboven genoemde artiesten kiest zij voor de rustige aanpak. Gemini Gemini is een album gekenmerkt door ijzige isolatie, dichter bij de gletsjers van Lapland dan bij de vrolijke lichten in de clubs van Stockholm.

Al vanaf de eerste tonen van opener ‘Snowstorm’ is deze isolatie voelbaar. ”There’s a snowstorm coming / Coming to wipe us out” roept het beeld op van een verlaten chaletje ergens in de bergen, vlak voor de lawine toeslaat. In het nummer roept Abrahamson op tot het bestrijden van de klimaatverandering, voor het te laat is. Het maakt een sterk statement, gekenmerkt door die typisch Scandinavische eigenschap om een helder en confronterend beeld te schetsen. Deze kwaliteit is mede verantwoordelijk geweest voor de grootste hits van Robyn en Tove Lo, en ook Abrahamson is met deze gave geboren.

Dat ze precies weet hoe ze een goede melodie moet schrijven, is niet zo heel verwonderlijk. Ze is namelijk lange tijd de achtergrondzangeres geweest van Brits icoon Peter Gabriel. Hoewel zijn invloed zich niet direct laat merken, laat ze wel kleine hints vallen. Zoals tijdens ‘Saved’, waar ze bijna als een mantra aan zichzelf zingt ”Don’t Give Up”. Het stuk is net even anders in het nummer geplaatst, waardoor het wel eens een verwijzing zou kunnen zijn naar het bekende duet met Kate Bush, een zangeres waar Abrahamson overigens qua stemgeluid ook wat van wegheeft.

Over de hele breedte gezien is dit een album met erg intieme liedjes, waarbij het thema van isolatie wordt weerlegd met de warme stem van Abrahamson. Het is een album bij uitstek geschikt voor de winter, beluister Gemini Gemini voor het haardvuur met een kop warme chocolademelk in de hand en er zou zomaar eens wat romantiek kunnen ontstaan. Afsluiter ‘Wild Is The Heart’ trekt Abrahamson eindelijk uit haar isolement de wijde wereld in. Het is een punt waar een album lang naartoe gewerkt wordt en het zorgt ervoor dat Gemini Gemini een bepaald soort climax bereikt, al zij het een subtieler climax dan we gewend zijn in de hedendaagse pop.

Het hele album staat vol met prachtige liedjes, maar het zijn opener ‘Snowstorm’en afsluiter ‘Wild Is The Heart’ waar Abrahamson echt het beste van zichzelf laat zien. Het is te hopen dat ook zij de kans krijgt haar muziek voor een groot publiek te mogen vertonen, want Gemini Gemini verdient zijn plaats in de Scandinavische Hall of Fame.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Jennie Abrahamson Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Alex Highton - Nobody Knows Anything

Alex Highton - Nobody Knows Anything Alex Highton is een Engelse singer-songwriter die relatief laat in zijn...

Cover Dean Blunt - Black Metal

Dean Blunt - Black Metal Het is nog een hele klus om te achterhalen van wie Black Metal afkomstig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT