RECENSIE: Jasper Blom Quartet - Audacity

JBQ
2015-02-18 Jazz saxofonist en componist Jasper Blom draait al een tijdje mee in het circuit en behoort tot de top van de Nederlandse jazz wereld. In zijn carrière speelde hij al met vele grootheden binnen en buiten de landsgrenzen. Bij een verblijf in New York raakte hij geïnspireerd door de open benadering van de jazzmuzikanten aldaar en sindsdien probeert hij dit zelf ook toe te passen. Met zijn Jasper Blom Quartet leverde dit al een drietal mooie albums op en ook bij de vierde, Audacity, is het weer volop genieten.

De bezetting van het kwartet is nog steeds ongewijzigd met naast Blom zelf, Jesse van Ruller op gitaar, Frans van der Hoeven op bas en Martijn Vink op drums. Het ijzersterke viertal is ondertussen zo op elkaar ingespeeld, dat ze allemaal alle vrijheid krijgen, zowel in spel als compositie, zonder de anderen ook maar een moment te verliezen. Vink laat dit horen op ‘Slippery Slope’ met geweldig drumwerk, waarin hij een dikke funky groove speelt en mooie soepele fills. Er worden uit alle windstreken invloeden verweven, waardoor we in ‘Souk Indigo’ met een zwaar vervormde sax Oosterse invloeden kunnen horen, maar ook blues in ‘Happy Frog’ en wat meer traditionele jazz in de prachtige ballad ‘Tendresse’, met de mooie klank van Blom’s tenor sax.

Maar overal hoor je de vrije benadering van Blom terug en wordt niet altijd binnen de lijntjes gekleurd, maar vaak het avontuur opgezocht. Ook gast muzikanten, Lilian Vieira van het juist doorgestarte Zuco 103, percussionist Bart Fermie en Ruben Hein, weten hier mooie details aan toe te voegen. Zo spelen Fermie en Vieira allebei mee op ‘Circulaçao’, waarin Vieira in een moordend tempo zingt over het fileprobleem in Rio. Vocalen en instrumenten blijven elkaar daarin steeds volgen, waardoor de drukte voelbaar wordt. Hein laat zich horen op het funky ‘Come Round Vocals’, waarbij hij een lekker pak soul toevoegt. En zo weet ook hier Blom de nummers perfect naar de gastmuzikanten te vormen.

Andermaal bewijzen Jasper Blom en zijn kwartet hoe je avontuurlijke en opwindende jazz kunt maken, door met een open blik te spelen en elkaar de ruimte te geven. Uiteraard helpt het mee dat het stuk voor stuk geweldige muzikanten zijn, die met veel souplesse en plezier de nummers gestalte geven. Daarmee behoort dit viertal tot het beste wat er in ons land en ver daarbuiten op jazzgebied te vinden is.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Jasper Blom Quartet Label:Mainland Records
Cover The Postal Service - Everything Will Change

The Postal Service - Everything Will ChangeVoor de recensie van deze concertdocumentaire duiken we even de geschiedenis...

Cover Periphery - Juggernaut: Alpha/ Omega

Periphery - Juggernaut: Alpha/Omega In een tijdperk waar metal zo bruut mogelijk moet zijn en popmuziek op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT