RECENSIE: Olly Murs - Never Been Better

Olly
2015-02-23 De Britse Olly Murs is een populaire jongen. In 2009 won hij de Engelse editie van X-Factor, in 2011 scoorde hij een grote hit met het nummer ‘Heart Skips A Beat’ en vervolgens bracht hij drie albums uit die allemaal platina werden. Nu komt hij met zijn vierde album; Never Been Better. Het album ligt in lijn met zijn vorige albums en bevat geen grote stijlveranderingen. Olly Murs staat bekend om zijn uptempo nummers met soulinvloeden die veelal in het hoekje ‘boyband’ geplaatst zouden kunnen worden. Hoewel het woord ‘commercieel’ meestal als scheldwoord gebruikt wordt, ontkent Olly Murs zijn focus op liedjes met een grote commerciële waarde niet. Zijn vierde plaat bevat dan ook dertien nummers die het allemaal goed zouden doen op de radio. Deze focus resulteert misschien niet in een album vol diepgang en complexiteit, maar knap is het zeker.

Voor de eerste single werkte Olly Murs samen met rapper Travie McCoy, ook wel bekend van het nummer ‘Billionaire’ met Bruno Mars. De single heet ‘Wrapped Up’ en doet het goed in de Nederlandse hitlijsten. Het is een uptemponummer dat het vooral moet hebben van het pakkende refrein dat begeleid wordt door (digitale) violen. Buiten het refrein om is het nummer ietwat standaard en beklijft het niet. De tweede single ‘Up’ is nog maar net uitgebracht en is vooral op Youtube al een doorslaand succes. ‘Up’ gaat over een moeizame liefdesrelatie en is een duet met zangeres Demi Lovato. De stemmen klinken goed samen, maar de opzwepende muziek zorgt ervoor dat de emotie uit de tekst niet goed overkomt.

Naast alle uptempo liedjes, heeft Olly Murs ook een aantal serieuzere en langzamere nummers opgenomen. In deze nummers laat hij horen dat zijn kwaliteiten niet onderschat moeten worden. Een van de sterkste nummers van Never Been Better is dan ook ‘Let Me In’. Bijzonder is dat Paul Weller dit nummer speciaal voor Olly Murs geschreven is. De invloed van Paul Weller is te horen en het nummer vormt een contrast met de rest van het album, maar desondanks is het nog steeds herkenbaar. Onder begeleiding van een akoestische gitaar, een koortje en een strijkkwartet weet Olly zijn emotie prachtig over te brengen en vormt ‘Let Me In’ een waardige afsluiter van zijn vierde cd.

Never Been Better is een album dat goed in de smaak zal vallen bij zijn grootste groep fans: de tienermeisjes. Vrijwel alle liedjes zijn meezingers en hebben een grote kans om hits te worden, maar er is ook een keerzijde aan deze succesformule: de plaat is in zijn geheel wat te veel om in één keer te luisteren, hij wordt dan vermoeiend.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Olly Murs Label:Sony Music
Cover Pitbull - Globalization

Pitbull - GlobalizationVan zijn albums zijn er twee platina en twee goud geworden. Hij bezit vele,...

Cover Bette Midler - It`s The Girls!

Bette Midler - It`s The Girls! De divine Miss M, die op haar laatste verjaardag al weer 69 kaarsjes mocht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT