RECENSIE: Torche - Restarter

Torchr
2015-03-02 In 2012 kwam daar Harmonicraft van Torche uit. Een metalplaat waarvan je niet zou verwachten dat het er een was, gezien de cover. Het vrolijke, roze hoesje bevatte echter de stampende, logge en de ruige metal waar Torche bekend om staat, maar dan in een optimistisch jasje gestoken. Restarter gaat, zoals de titel al doet suggereren, meer terug naar het eerdere geluid van de band. Opener ‘Annihilation Affair’ beukt er vanaf de eerste seconde gelijk op los en laat een zwaar en log geluid horen waarmee het hele album doorspekt is.

Toch is niet elk liedje voorzien van dezelfde behandeling. ‘Bishop In Arms’ is bijvoorbeeld een track die net zo goed op Harmonicraft had gepast. Een rap tempo, wisselingen in gitaareffecten en de minder zware sfeer maken dat het nummer de diversiteit op het album alleen maar bevordert. Eerste single ‘Loose Men’ zoekt een wat meer toegankelijker geluid op en is, mede door de combinatie van een snel tempo en gitaarsolo’s, toch een kenmerkende Torche-track.

Juist datgene is wat de band op de vele albums, en ook op Restarter, knap doet: de heren zijn niet bang om de grenzen van de (sludge)metal op te zoeken, maar blijven ook dicht bij hun rauwe en logge geluid. De eerste helft van Restarter kent veel variatie, waarin de snelle songs met meer langzamere nummers worden afgewisseld, maar de track die er pas echt uitspringt is ‘No Servants’. De song begint met een snerpende gitaartoon die ruim een minuut lang wordt vastgehouden en vervolgens in een zwaar ritme wordt uitgespeeld.

‘Barrier Hammer’ kent in het begin een zwaar en log ritme, maar het is rond 1 minuut 45 dat de track pas echt los barst en Torche een imitatie van een aardbeving ten gehore brengt, om vervolgens over te gaan in ritmisch gitaarspel. Een element wat, gezien het karakter van het album, totaal niet misplaatst aanvoelt en de (semi-) experimentele aard van Torche laat doorschemeren. Laatste nummer ‘Restarter’ is met ruim 8 minuten het langste nummer op het album en laat een band horen die in één lang en zeer uitgesponnen nummer ontzettend veel elementen terug laat komen. Het doet denken aan het geluid van Pelican, waarmee Torche twee jaar terug nog op de planken stond in de 013.

Met Restarter brengt Torche een plaat uit die op sommige vlakken wellicht wat (te) bekend in de oren klinkt, maar toch is er op het album een zekere mate aan diversiteit te bespeuren. De band durft af en toe buiten de gebaande paden te treden, maar blijft er toch naar terug komen. Desalniettemin blijft Restarter een plaat die er zeker mag wezen.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Torche Label:Relapse
Determination

Brainpower - Determination “Sjans maar en dans maar, want dit is nu die lekkere dansplaat.” Iedereen...

Bill Fay

Bill Fay - Who Is The Sender? Loopbaanonderbreking. Het kan de creativiteit een nieuwe impuls geven. En dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT