RECENSIE: Pops Staples - Don`t Lose This

Pops
2015-03-14 The Staple Singers is zonder twijfel een van de meest bepalende gospelgroepen geweest die ooit heeft bestaan. Bob Dylan roemt het gezelschap, Bruce Springsteen is erdoor geïnspireerd en ook de mannen van Wilco hebben de groep regelmatig als inspiratie genoemd. Ze brachten de gospel naar de rock ’n roll. Zangeres Mavis Staples is inmiddels 75 en lijkt nog altijd in de bloei van haar carrière.

Don’t Lose This is samengesteld uit overgebleven opnames van vader Pops Staples. De zanger was de oprichter van de band en werkte voor zijn dood aan een album. Mavis Staples en gitarist Jeff Tweedy, van Wilco, hebben deze opnames veertien jaar later in de studio bewerkt tot het prachtige Don’t Lose This.

Je hoort duidelijk een man op leeftijd. Zijn zangstem is echter nog piekfijn. Hij lijkt mompelend te zingen,maar dit geeft het geheel een relaxed gevoel dat je helemaal meevoert. De plaat doet soms denken aan de laatste albums van Ike Turner. Uiteraard is het de gospel die de boventoon voert. ‘Somebody Was Watching’ is een heerlijk traditioneel gospel nummer. Mavis Staples doet een mooie tweede stem. Emotioneel is ‘Love On My Side’ waarop Mavis Staples een ode brengt aan haar vader. Verder worden bekende gospelliedjes als ‘Nobody’s Fault But Mine’ en ‘Will The Circle Be Unbroken’ in mooie, klein gehouden versies gebracht.

Don’t Lose This zet de samenwerking voort die Mavis Staples en Jeff Tweedy sinds enkele jaren aangegaan zijn. Het duo heeft de rauwe opnames mooi verwerkt. Dit album wordt gekenmerkt door een kleine aanpak en de simpele begeleiding plus sobere zang maakt de plaat een pareltje. Het project is daardoor de perfecte soundtrack voor een rustige zondagochtend.

Helemaal verrassend is de swingende rock ’n roll van het afsluitende ‘Gotta Serve Somebody’ waar zelfs even ruimte is voor een agressieve gitaarsolo. Don’t Lose This vormt een mooi afsluitend hoofdstuk van een van de meest belangrijke artiesten uit de geschiedenis van rock ’n roll.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Pops Staples Label:Anti
Cover Ron Sexsmith - Carousel One

Ron Sexsmith - Carousel OneHij is een graag geziene artiest overal ter wereld, maar nog steeds geen...

Cover Will Butler - Policy

Will Butler - Policy Will Butler , broertje van Win Butler. Beiden van een Band wiens naam en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT