RECENSIE: Errors - Lease Of Life

Errors
2015-04-07 Lease Of Life staat voor een nieuw begin. Een nieuw begin in de vorm van een nieuw album. De drie Schotten uit Glasgow hebben dit zowel in de titel van het album laten terugkomen als in de sound van hun muziek. Het album werd onder andere geschreven en opgenomen op het eiland Jura in Schotland, een plek die de band naar eigen zeggen op veel manieren heeft geïnspireerd door zijn rijke geschiedenis en folklore.

Als een vers gezaaid zaadje ontspruit het album met het eerste nummer ‘Colossal Estates’ en blijft vervolgens groeien tot een volwaardig muzikaal organisme. In vergelijking met eerdere albums van Errors is Lease Of Life hun meest samenhangende album en heeft het een duidelijk concept. De band heeft een bepaalde surrealiteit proberen te vangen op dit album. Dit komt niet alleen terug in de muziek, ook de cover probeert de luisteraar op het verkeerde been te zetten. Je denkt een echte plant te zien, maar als je beter kijkt zie je een met de computer gegenereerde plant. Net als de muziek die vaak erg organisch klinkt, maar voornamelijk met synthesizers tot stand kwam.

Het surrealistische tintje dat Errors probeerde te vangen omvat ook de afgelegenheid die ze soms ervoeren tijdens het opnemen van het album op het Jura eiland. Tracks als de titeltrack, ‘New Winged Fire’ en ‘Dull Care’ weten dit gevoel op een treffende manier te illustreren. Het zijn prachtige, breed uitgesmeerde soundscapes die variëren van dansbaar tot psychedelisch. ‘Through The Knowledge Of Those Who Observe Us’ is met zijn lange titel tevens de langste track van het album en tikt net geen kwartier aan. Op deze track heeft de band zich laten inspireren door religieuze muziek, wat terug te horen is in de koor-achtige zang. Het is misschien wel het mooiste nummer op het album en neemt de luisteraar mee naar een andere wereld. Precies zoals de band het voor ogen heeft gehad.

Lease Of Life is een album dat bol staat van de ideeën en gedachten. Muziek wordt een echte kunstvorm met albums als deze, waarin concepten en achterliggende gedachten de muziek bepalen. Uiteraard blijft de uitvoering dan ook nog over, maar ook op dat gebied slaat Errors de plank niet mis. Deze nieuwe plaat zal waarschijnlijk menig luisteraar in vervoering brengen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Errors Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Defcon One - The Perfection Of Slavery

Defcon One - The Perfection Of Slavery DefconOne is een Nederlandse deathmetalband die op haar derde album The...

Cover Satellite Stories - Vagabonds

Satellite Stories - Vagabonds Een jaar en drie maanden na het uitbrengen van je vorige plaat alweer met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT