RECENSIE: Lavinia Meijer - Voyage

Meijer
2015-06-05 De Nederlandse harpiste Lavinia Meijer staat bekend om haar onconventionele werkwijze waarbij zij toch een zo groot mogelijk publiek weet te bereiken. Zonder daarbij de gemakkelijkste weg te kiezen is zij daar tot op heden uitstekend in geslaagd. Ronduit spectaculair was haar vertolking van het werk dat ooit door Philip Glass was gecomponeerd en waarvan het resultaat op het album Metamorphosis/The Hours terecht is gekomen.
Nu is er dan Voyage, een muzikale reis waarop de getalenteerde harpiste diverse, voor piano bestemde stukken naar de harp heeft vertaald. Ze heeft ditmaal gekozen voor werk van Franse componisten als Claude Debussy, Erik Satie en Maurice Ravel maar stortte zich daarnaast op recenter materiaal van Yann Tiersen. Van laatstgenoemde heeft Meijer drie stukken bewerkt die te horen zijn in de romantische komediefilm Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.

Op deze reis krijgt ze gezelschap van Jeroen Krabbé die op de inlay van het album niet alleen duidelijk maakt wat de muziek van de getalenteerde harpiste met hem doet, maar hierbij de luisteraar ook meevoert langs kunst en poëzie uit, en herinneringen aan Franse landschappen.
Helemaal onbekend is Meijer niet met van Franse componisten afkomstige transcripties naar harp. Zo werkte zij ongeveer tien jaar geleden ook al eens aan soortgelijke bewerkingen. Toen was dat met het Aurelia Saxofoon Kwartet. Voor dit album heeft zij met het Amsterdam Sinfonietta ‘Dansen Voor Orkest En Harp’ van Debussy opgenomen en ook ‘Allegro Voor Strijkkwartet, Klarinet En Harp, M.47’ van Maurice Ravel is daarbij in een nieuw jasje gestoken.

Op Voyage slaagt de Nederlandse harpiste er wederom in om diverse stijlen met elkaar te verbinden en te vernieuwen zonder ook maar enige afbreuk te doen aan het origineel en weet zij, evenals de jonge vrouw Amélie in de eerdergenoemde film, met kleine dingen andere mensen heel gelukkig te maken.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Lavinia Meijer Label:Sony Music Entertainment
Cover Handsome Poets - 2015

Handsome Poets - 2015De zomer van 2012 was een heerlijke. De zon zorgde voor een heerlijke...

Cover Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

Sufjan Stevens - Carrie & Lowell Sufjan Stevens is een singer-songwriter en multi-instrumentalist die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT