RECENSIE: Rangleklods - Straitjackets

Rangleklods
2015-05-16 Straitjacket is de opvolger van Rangleklods’ debuutplaat Beekeeper uit 2012. Esben Nørskov Anderson en Pernille Smith-Silvertsen vormen samen dit Deense duo. Op hun tweede plaat probeert het tweetal de grenzen van het elektronische genre op te zoeken. Het is goed te horen dat ze beïnvloed zijn door andere artiesten uit verscheidene genres. De lijst van artiesten waar dit duo haar inspiratie vandaan heeft gehaald lijkt eindeloos. Vervormde stemmen à la Fever Rey, surrealistische soundscapes zoals Burial die maakt en zelfs het ingetogen post-dubstepgeluid van James Blake is terug te horen op dit album. Deze experimenteerdrift levert een bonte muzikale verzameling op waarbij je je meerdere malen moet afvragen naar welke artiest je nu precies zit te luisteren.

Openingstrack ‘Lost U’ is een bijzondere track, waarbij de engelenzang van Smith-Sivertsen het geheel het nummer tot een droomachtige escapade maakt. Haar hoge stem en zang staat vaak in tegenstelling tot de lyrics van Andersen die wat stroever gezongen worden, dat levert in en aantal nummers een mooie dynamiek op. De tweede helft van het album klinkt een stuk dreigender en valt de hoge zangstem van Smith-Sivertsen weg. Op ‘Tricks’ wordt shoegaze vermengt met industrial. Titeltrack ‘Straitjacket’ is het meest overdadige nummer van het album, maar de kracht van Rangleklods is dat ze de muzikale chaos weten te structureren. Afsluiter ‘Nerves’ neemt wat gas terug, maar blijft met een dreigende ondertoon in het geheel van de voorgaande tracks liggen.

Aan diversiteit dus geen gebrek. Toch weten Anderson en Smith-Silvertsen hun inspiratiebronnen soms niet helemaal om te zetten naar een eigen geluid, waardoor sommige nummers als een collage van gekopieerde elementen klinken. Daardoor lijkt het soms of je niet naar Rangleklods zelf zit te luisteren, maar naar de artiest waar de inspiratie vandaan komt.

Technisch zit het geheel goed in elkaar. Straitjacket mag dan wel een bonte verzameling aan bouwstenen zijn, het duo weet de verschillende componenten goed op elkaar af te stemmen. Hopelijk klinkt het geluid op hun volgende album wel honderd procent als Rangleklods zelf. Het gevoel van ‘dit hebben we eerder gehoord’ steekt nu net iets te vaak de kop op.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Rangleklods Label:Tambourhinoceros
Cover Slang & Purbayan Chatterjee - Pace Of Mind

Slang & Purbayan Chatterjee - Pace Of MindHet Belgische gezelschap Slang heeft al verschillende prijzen in de wacht...

Cover Applescal - For

Applescal - For Applescal is het pseudoniem voor Pascal Terstappen. Deze Amsterdamse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT